Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Zoek in de site...

Göteborg, Zweden - Aniek

Aniek is masterstudente Nederlands recht. Ze studeert momenteel een half jaar in Göteborg. Meer weten over studeren aan de University of Göteborg?

Aan het begin van mijn studie had ik al duidelijk voor ogen wat ik wilde: naar het buitenland. Ook al is dat met een studie als rechten wellicht minder voor de hand liggend dan wordt gedacht, zijn er tal van mogelijkheden. Hoewel ik aanvankelijk overtuigd was van mijn plan om naar het zuiden te gaan, uiteraard vanwege de zon en het lekkere eten, ben ik naarmate de deadline om me aan te melden naderde toch steeds meer geïnteresseerd geraakt in een verblijf in het hoge Noorden. Na aardig wat gesprekken met het International Office ben ik uiteindelijk op een hele fijne bestemming uitgekomen: Göteborg in Zweden. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel blij dat ik toch verder ben gaan kijken ondanks mijn eerdere plannen.

3    4

De voornaamste drijfveer om naar Zweden, en met name Göteborg, te komen was dat de stad erg gunstig ligt wanneer je veel wil gaan reizen. Zo liggen Oslo, Kopenhagen en Stockholm allemaal binnen een 3,5 tot 4 uur reistijd. Prima te doen voor een weekendje op en neer dus! Nu ik al deze steden zelf heb gezien, kan ik ook zeggen dat ik nog steeds erg blij ben met mijn keuze. Naar mijn mening is Göteborg echt een hele fijne stad om te studeren, zeker ook als internationale student.

5    8

Buiten het feit dat iedereen hier echt heel goed Engels spreekt, wordt er ontzettend veel voor ons georganiseerd onder andere door de universiteit, iets wat echt niet vanzelfsprekend is. In mijn eerste twee weken hier werd er dagelijks iets voor ons georganiseerd, waardoor je heel makkelijk mensen ontmoet. Ik heb hier dan ook mijn reismaatjes voor de rest van mijn verblijf leren kennen. Verder werd ook tijdens het verblijf regelmatig iets georganiseerd, vaak met een Zweeds tintje, zoals sittnings (de Zweedse variant van een cantus noem ik het steeds), kroegentochten, hikes, filmavonden en aan het eind een afsluitend diner.

Een kamer vinden ging hier overigens heel erg makkelijk. Wij konden ons een aantal weken voor vertrek voor een kamer aanmelden, en ik heb niemand gehoord die toen vervolgens geen kamer heeft gekregen. Dit werd allemaal geregeld door de universiteit, geen stress om een kamer zoektocht dus! Ikzelf ben uiteindelijk voor een studio gegaan maar ze hebben allerlei verschillende accommodaties waar je terecht kunt.

2

Dan over het daadwerkelijke studeren hier. Het systeem in Zweden werkt iets anders dan wij gewend zijn. Ik heb hier namelijk slechts twee vakken gevolgd: Comparative Legal History en Innovation Law. Beide 15 studiepunten waard. Ik volgde hier maar één vak tegelijkertijd, waardoor je heel diep in de stof kan duiken. Ikzelf vond vooral het vak Innovation Law echt super interessant. We werkten hier in een interdisciplinaire groep met studenten van de technische universiteit aan verschillende cases. In een soort rollenspel waarbij onze docenten functioneerden als onze opdrachtgevers. Best pittig in het begin, maar wel echt super leerzaam. Als je geïnteresseerd bent in het intellectuele eigendomsrecht of informatierecht is dit echt een mega aanrader. Ik denk dat ik de studielast hier best vergelijkbaar vind met het studeren aan de Radboud Universiteit. Het werkt hier alleen gewoon net even anders. Zo heb ik hier geen tentamens gemaakt maar papers geschreven die je vervolgens moest verdedigen, seminars gevolgd en gegeven of dus aan cases gewerkt. Veel meer het recht daadwerkelijk in de praktijk brengen! Laat je hier vooral niet door afschrikken, want ook ik vond dit in het begin erg spannend maar ik heb er wel enorm veel van geleerd. Doordat het onderwijs zo ‘praktisch’ was en we vaak in groepsvorm werkten, werd het een stuk makkelijker om contact te leggen met Zweedse studenten. Hier heb ik dan ook wat leuke contacten aan overgehouden.

7    6

Naast het studeren heb ik zeker genoeg tijd gehad om de Nordics te ontdekken. Zoals gezegd ben ik naar Oslo, Kopenhagen en Stockholm geweest. Daarnaast zijn we een aantal dagen naar Zweeds Lapland geweest, een ervaring die ik echt nooit meer zal vergeten. Uiteraard hebben we hier ook de Nordic Dip gedaan en zijn we op de welbekende hondenslee geweest. Tijdens mijn verblijf in Göteborg heb ik ook een Finse vriendin gemaakt die ons Helsinki heeft laten zien, waarna we een weekend in het zomerhuis van haar ouders hebben doorgebracht. Een huisje met sauna en hottub midden in het bos, aan een groot meer, volledig afgezonderd van de buitenwereld. Hier pompten we ons drinkwater rechtstreeks uit de grond en werden we wakker van het geluid van de vogels. We noemden het de full Nordic experience! Al met al is mijn wens om te reizen dus zeker vervuld.

Oh, en laat je vooral niet afschrikken door de Zweedse kou. Ja, in de winter was het even wennen, maar daar krijg je wel echt een heel mooi wit Zweeds landschap voor terug. En terwijl ik dit schrijf, zit ook ik inmiddels met een zonnebril op in de zon, een ijskoffie met kaneelbroodje aan mijn zij te typen. Dit weekend staat daarnaast een bezoek aan een van de eilanden van de stadsarchipel gepland waar we hoogst waarschijnlijk weer een frisse duik gaan nemen!

Picture1

Ter afsluiting wil ik echt benadrukken hoezeer ik een buitenlands verblijf zou aanraden. Het is een kans die je niet snel weer zult krijgen. Het stelt je in staat om nieuwe culturen te ontdekken, je horizon te verbreden en biedt je de mogelijkheid om nieuwe, bijzondere vriendschappen te sluiten.

Liefs,

Aniek