Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Zoek in de site...

Madrid, Spanje - Tijn

07DB6B0D-D3E0-4569-BDDD-9CF4CAFD8FADTijn is vierdejaars bachelorstudent European Law School. In het eerste semester van 2022-2023 verblijft hij een half jaar in Madrid, Spanje. Meer weten over studeren aan de Universiteit van Madrid?

Ergens halverwege de middelbare school ontstond bij mij de droom om in het buitenland te studeren. Niet naar een high school, maar echt naar een universiteit. Die droom is afgelopen zomer werkelijkheid geworden en de stad werd Madrid. Twijfel je nog om te studeren in het buitenland? Waar vaak het gezegde ‘bij twijfel, niet doen’ geldt, gaat dat voor studeren in het buitenland niet op: bij twijfel, wél doen! In mijn ervaring is het niet een kwestie van durven, maar vooral van doen, gáán.

Voor mij was het al snel duidelijk dat ik naar Spanje wilde gaan, vanwege het fijne klimaat, de cultuur, de taal en de mooie universiteiten die het land te bieden heeft. Verder speelde het feit dat ik de taal al een beetje sprak ook wel mee. Verder wilde ik mijn Spaans graag verbeteren. Ik kende al wat Spaanse steden van vakantie, maar ik was op zoek naar een grote stad die minder toeristisch was en daarnaast een goede universiteit had. Het werd de hoofdstad van Spanje, een stad die ik nog niet goed kende: Madrid!

Tijn36BE05E13-56F5-4FD2-BFA1-0220A8A7B31A

Op dit moment studeer ik aan de Universiteit Pontificial Comillas in Madrid, een vooraanstaande en mooie universiteit met een rechtencampus op 10 minuten van het centrum van Madrid. Mijn kamerzoektocht ben ik ruim op tijd begonnen, dat raad ik dan ook iedereen aan. Via de website ‘helphousing.com’ heb ik een mooie kamer gevonden met balkon, in een appartement in het hartje van Madrid. Het is gehorig en druk, dus houd hier rekening mee. Wie een wat rustiger ‘hipster’ buurtje zoekt, zou ik de wijk Malasaña aanraden. Deze studentenwijk heeft erg veel cafeetjes, koffietentjes, studenten en is daarnaast centraal gelegen. Verder ben je snel bij de meeste universiteiten, zoals in mijn geval Comillas.

De communicatie met de universiteit was goed, snel en effectief. Een contrast met het verder bureaucratische land, waar je bijvoorbeeld in de rij moet staan om überhaupt een afspraak in te plannen voor de aanvraag van een jongeren OV-kaart. Naast het aanvragen van de OV-kaart, moest ik in de eerste twee weken mijn vakken selecteren. Dat ging prima, omdat de mailtjes in stappen uitleggen hoe je dit doet. Verder ging de inschrijving tamelijk soepel en werd ik door de universiteit aan de hand genomen.

Tijn2 - Bewerkt

Het studeren doe ik in de bibliotheek, in koffietentjes en op mijn kamer. Ik volg naast rechtenvakken ook een vak van Internationale Betrekkingen, op de andere campus van de uni, buiten de stad. Het vak heet ‘Regional Studies- Asia: History, Politics and Culture’. Een ontzettend interessant en ook vaak confronterend vak, omdat ik me vaak realiseer hoe weinig ik als westerling over Azië weet. Ik vind Internationale Betrekkingen een mooie verbreding van de studie, ik ervaar het als wat minder stampen en meer maatschappelijk betrokken dan rechten. Daarnaast heeft campus heeft een hele fijne bieb, waar ik graag studeer.

Verder volg ik o.a. Environmental Law, wat ik ook zou aanraden. Zelf vind ik het fijn hoe de juridische theorie wordt verbonden met de praktijk; het is een heel relevant, maatschappelijk-juridisch vak. Ook kan je hier een gitaarcursus volgen, voor elk niveau. Voor slechts 15 euro kan je een gitaar huren voor het hele semester!

tijn17E84C74D-7827-4D18-93DB-0DCBA5EA801D

In mijn vrije tijd ga ik graag uit, wat heel goed kan in deze stad. Madrid heeft voor ieder wat wils: grote clubs, festivals, cafétjes, karaokebars en natuurlijk heel veel fijne tapasplekken. Het is heerlijk om na college gelijk op een zonnig terras te gaan zitten met medestudenten. Daarnaast is Madrid een stad met veel pleintjes en parken, waar de Fransen (Joseph Bonaparte) mede voor hebben gezorgd. Wie de drukte van de stad wil ontvluchten, raad ik het Retiro Park ontzettend aan!

Inmiddels ben ik al halverwege mijn avontuur, het gaat ontzettend hard. Voor degene die nog twijfelt om op exchange te gaan, wil ik benadrukken hoe heerlijk het is. Je leert veel nieuwe mensen kennen, duikt in een nieuwe cultuur, een nieuwe vorm van onderwijs en je leert een nieuwe stad kennen die voor altijd bijzonder voor je zal zijn. Madrid is daarvoor een heel fijne, open en mooie stad.

Niet twijfelen, gáán!

Ciao!
Tijn.