Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Zoek in de site...

Sheffield, VK - Karel

Carroussel BuitenlandbestemmingenKarel is masterstudent Business Law. In het tweede semester van 2021-2022 verbleef hij een half jaar in Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Meer weten over studeren aan de University of Sheffield?

In zijn in 1937 gepubliceerde boek The Road to Wigan Pier schrijft George Orwell dat Sheffield zich met recht en reden de lelijkste plaats van Afro-Eurazië mag noemen. Hoewel Orwells roman Nineteen Eighty-Four (het boek waarvan mensen het vaakst pretenderen dat ze het hebben gelezen terwijl het niet zo is, een groep waaronder ook de schrijver van dit artikel kan worden geschaard) regelmatig voorspellende waarde wordt toegedicht, was het label dat hij in 1937 op Sheffield plakte weinig toekomstbestendig: de stad heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot de groenste stad van het Verenigd Koninkrijk. Op een koude februaridag verliet ik het in lockdown verkerende Nederland en verwisselde ik op Manchester Airport het vliegtuig voor de trein die mij zou brengen naar de stad die ik voor vijf maanden mijn thuis zou mogen noemen: Sheffield.

Sheffield is naar Nederlandse begrippen een betrekkelijk grote stad. Schattingen lopen uiteen van een half miljoen tot zo’n 750.000 inwoners. Toch krijg je niet het gevoel dat je in een grote stad bent. Het centrum van Sheffield is kleiner en overzichtelijker dan de centra van omliggende steden als Leeds, Manchester en Nottingham. Sheffield’s binnenstad huisvest een aantal statige gebouwen, zoals de Graves Gallery, de Town Hall en de City Hall. Ook vind je er het Crucible-theater, het theater dat jaarlijks het podium is voor het wereldkampioenschap snooker.

Ten westen van de stad ligt het Peak District, een groot, glooiend natuurgebied met een gelijke omvang als de regio Greater London. Het Peak District herbergt pittoreske steden als Bakewell, Castleton en Edale, plaatsen van waaruit je schitterende hikes kunt ondernemen. De natuur stopt echter niet aan de voet van de stad: naast de vele heuvels vind je in Sheffield ook een veelheid aan parken en tuinen.

De rivier Don splijt Sheffield in tweeën. In het midden van de Don ligt Kelham Island, een industrieel schiereiland dat met name plaats biedt aan (hetzij nog dienstdoende, hetzij voormalige) staalfabrieken. Het interieur van veel van de fabrieken heeft echter plaatsgemaakt voor hippe woningen, restaurants of pubs.

Gedurende mijn tijd aan de University of Sheffield volgde ik drie vakken: International Law and the Use of Force, International Law of the Sea en Comparative Corporate Governance. Ik had eigenlijk andere vakken willen volgen, maar die vakken werden door de universiteit geannuleerd. De vakken mochten dan niet mijn eerste keuze zijn, ik vond ze wel redelijk interessant. De werkdruk tijdens het semester was behoorlijk hoog; er werd van je verwacht dat je veel zelfstudie deed. Toch vond ik het betrekkelijk makkelijk om de vakken af te ronden. Om de vakken te halen heb ik drie 3.000 woorden tellende essays moeten schrijven over een onderwerp dat ik mocht uitkiezen uit een drietal onderwerpen.

53

Belangrijker dan het studeren was voor mij echter het ontdekken en verkennen van de stad en zijn omgeving. Ik kreeg de mogelijkheid om veel plaatsen in het Verenigd Koninkrijk te bezoeken met de vrienden die ik al in een vroeg stadium van mijn uitwisseling had ontmoet. De door de universiteit aangeboden accommodatie (een zespersoons appartement met een gedeelde keuken/woonkamer) deelde ik maar met twee andere internationale studenten. Ik raakte al snel goed bevriend met mijn twee huisgenoten. Eén van mijn huisgenoten studeerde rechten, net als ik. Het duurde niet lang voordat wij andere internationale rechtenstudenten hadden ontmoet.

De Students’ Union van de University of Sheffield organiseert in de weekenden een aantal uitstapjes naar andere steden/dorpen in het Verenigd Koninkrijk. De reisjes leidden mij onder andere naar York, Carlisle, Haworth en Cambridge. Deze zogenaamde ‘Give It a Go’-tripjes zijn ook heel erg geschikt voor het ontmoeten van andere internationale studenten. Op eigen initiatief heb ik samen met vrienden nog een aantal andere steden aangedaan, te weten Manchester, Liverpool, Leeds, Dublin, Nottingham en Edinburgh.

Sheffield heeft meer dan genoeg vertier te bieden. Er zijn gezellige pubs, er is een behoorlijk aantal bijzondere restaurants, The Moor huisvest een breed scala aan winkels, in de bioscoop kun je films kijken onder het genot van een pizza en er is natuurlijk de mogelijkheid om een voetbalwedstrijd van Sheffield United of Sheffield Wednesday bij te wonen. Zelf speelde ik, samen met een aantal vrienden, voetbalwedstrijden die werden georganiseerd door een organisatie die geld inzamelt voor de lokale voedselbank, een beslissing waar ik geen moment spijt van heb gehad.

Al met al heb ik ontzettend genoten van mijn uitwisseling naar Sheffield. Tijdens de voorbereiding heb ik veel nagedacht over waar ik het beste naar toe zou kunnen gaan en hoewel ik iedereen kan aanraden om voor Sheffield te kiezen, zijn het vooral de mensen die ik heb ontmoet die ervoor hebben gezorgd dat mijn ervaring in het Verenigd Koninkrijk een onvergetelijke is geworden.