Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Zoek in de site...

Sydney, Australië - Yvon

Yvon is bachelorstudent Rechtsgeleerdheid. Zij heeft in het eerste semester van 2022-2023 een half jaar in Sydney, Australië gestudeerd. Meer weten over studeren aan University of Sydney?

Dat ik een semester in USYD.5het buitenland wilde gaan studeren, wist ik al toen ik aan mijn bachelor begon en dit jaar was voor mij de uitgelezen kans. Inmiddels zit mijn exchange er alweer op, maar wat was het geweldig! Mocht je dus overwegen om naar het buitenland te gaan, vooral doen! Neem dat beetje studievertraging gewoon voor lief, want het is het meer dan waard.

Mijn oog viel meteen op Australië, omdat ik hier eigenlijk altijd al een keer naartoe wilde. Het is een enorm groot land, dat erg veel te bieden heeft: prachtige natuur, grote steden, een andere cultuur, heel fijn weer (zelfs in de winter is het hier zo’n 18 graden!), vriendelijke mensen (met een heel leuk accent) en een relaxte levensstijl. Verder wilde ik graag mijn Engels verbeteren. De keuze voor Sydney was snel gemaakt en dit bleek voor mij ook een ideale stad om te wonen, want je hebt hier eigenlijk alles. Het is echt een wereldstad met een groot centrum, veel bezienswaardigheden en een uitgaansleven. Daarnaast ligt het aan de kust (dus heel veel stranden!) en rondom de stad liggen veel mooie national parks. Ondanks dat het zo’n grote stad is voelde ik me hier al heel snel thuis. Je leert de stad snel kennen en komt heel veel andere (internationale) studenten tegen!

USYD.3Een bestemming buiten Europa brengt wel (heel) veel regelwerk met zich mee. De voorbereidingen kosten veel tijd, zijn soms moeizaam en het is ook een stuk duurder. Er komt van tevoren veel papierwerk bij kijken (uni inschrijvingen, visum, verzekering, beurzen, vliegtickets en woonruimte) en ook als je op bestemming aankomt moet je nog wat dingen regelen (Australisch bankaccount, simkaart en ov-kaart). Ik heb me daarom meer dan eens afgevraagd waar ik aan begonnen was en of ik dit wel moest doen: in mijn eentje naar de andere kant van de wereld. Maar het komt uiteindelijk allemaal goed en het is al het gedoe meer dan waard! Met een goede voorbereiding en planning is alles mogelijk. Daarbij helpt het International Office je ook echt heel goed! Vanuit de University of Sydney ontvang je daarnaast veel uitgebreide mails, die je duidelijke uitleg geven.

Bij aankomst in Sydney worden internationale studenten meteen door de uni opgehaald op het vliegvelg en naar hun kamer gebracht. Bijna alle internationals wonen op of rondom de campus. Hier leer je meteen veel mensen kennen van over de hele wereld, wat erg leuk is! Begin wel op tijd met het zoeken naar een kamer, want sommige gebouwen kunnen snel vol zitten. De eerste week organiseert de uni een Welcome week en hier heb ik meteen een groot deel van mijn vrienden leren kennen. Iedereen is heel erg open en sociaal, dus je hebt echt al snel een leuke groep mensen om je heen!

De University of Sydney is de oudste universiteit van Australië en staat erg goed aangeschreven. De campus is groot en heeft veel mooie gebouwen, bibliotheken en grasvelden waar je kunt studeren. De locatie in de stad is daarnaast ook ideaal. Het leuke is verder dat je als rechtenstudent ook vakken van andere faculteiten kunt volgen. Zo heb ik bijvoorbeeld Learning in Outdoor Education en Sport and Learning in Australian Culture gevolgd. Echt aanraders, want met deze vakken maak je veel uitstapjes naar sportwedstrijden en ga je zelfs een weekend hiken in de Blue Mountains! Voor je rechtenvakken heeft de Law School ook veel leuke vakken te bieden, waarvan de meeste niet in Nijmegen te volgen zijn. Ik heb zelf Medical Law en International Human Rights Law gevolgd. Beiden heel interessant! De colleges waren ook erg leuk, omdat de docenten uit de praktijk komen, er veel gastsprekers (van bijvoorbeeld de VN) worden uitgenodigd en er ruimte is voor discussies.USYD.1

Naast het studeren heb je ook zeker genoeg vrije tijd over om leuke dingen te doen! Iedereen is erg actief en gaat er graag op uit. In de stad is altijd wat te doen. Maar ik zou het ook zeker aanraden om de rest van Australië te gaan verkennen. Samen met andere uitwisselingsstudenten hebben we in de weekenden en vrije weken veel tripjes gepland. We zijn op surfkamp geweest, zijn gaan hiken, hebben gekampeerd (tussen de wilde kangoeroes), hebben meerdere roadtrips gemaakt langs de kust en zijn naar verschillende steden geweest. Het was super mooi om dit allemaal te doen en het zijn echt dingen die je nooit meer gaat vergeten. Vanuit de uni wordt er qua tripjes ook veel geregeld en aangeboden. Na het semester ben ik (net als veel andere internationals) ook nog enkele weken gaan reizen door de rest van Australië.

Studeren in Sydney was een droom die uitkwam. Ik ben heel blij dat ik hier een half jaartje heb kunnen wonen en kan het iedereen aanraden! Ik blijf me er regelmatig over verbazen hoe mooi Australië is en hoeveel leuke mensen ik heb leren kennen. Als je de mogelijkheid hebt, grijp dan zeker je kans om naar het buitenland te gaan. Waar je ook heen gaat, het wordt hoe dan ook een geweldige ervaring. Dus niet twijfelen, gewoon gaan!! En geniet ervan, want de tijd vliegt voorbij!