Zoek in de site...

Stappenplan

Download hier (pptx, 8,4 MB) de powerpoint-presentatie van de voorlichting over een buitenlandverblijf.

Als je een periode in het buitenland wilt gaan studeren, dan is er het één en ander te regelen. Aan de hand van onderstaande vijf stappen kun je je buitenlandverblijf goed voorbereiden en het op de juiste manier afsluiten.

  1. Oriëntatie / Informatie verzamelen
  2. Bestemmingen kiezen / Aanmelden
  3. Aan de slag en dingen regelen
  4. In het buitenland
  5. Weer terug in Nijmegen

Stap 1: Oriëntatie / Informatie verzamelen

  • Start ruim van tevoren met je oriëntatie (een half jaar tot een jaar van tevoren). Aanmeld-deadlines voor een buitenlandverblijf zijn vaak vroeger dan je denkt!
  • Maak in een vroeg stadium een afspraak voor een persoonlijk gesprek bij het International Office FTR.
  • Op deze website vind je informatie over mogelijke bestemmingen. Een goed startpunt voor je oriëntatie.
  • Praat vooral ook met docenten en studenten die jou voor zijn gegaan of lees de reisverslagen.
  • Volg de Facebookpagina van het International Office FTR. Hier houden we je bijv. op de hoogte van interessante mogelijkheden om naar het buitenland te gaan (Summer Schools, studiereizen, nieuwe partners ed.).
  • Bezoek een voorlichting, bijv. tijdens de Radboud Go Abroad weken (in april en oktober/november).
  • Kies de periode waarin je naar het buitenland zou willen gaan. Tijdens de bachelor zijn er bijv. mobility windows (periodes zonder verplichte cursussen) die het meest geschikt zijn. Maak altijd een afspraak met je studieadviseur. Je kunt samen met hem/haar doorspreken hoe een buitenlandverblijf in jouw studieprogramma past, wanneer je het best kunt gaan en welke cursussen je wilt volgen. Ook evt. semesteroverlap kun je bespreken (de semesterindeling kan per universiteit namelijk sterk verschillen).
  • Struin rond op websites van universiteiten waar je graag naartoe zou gaan, om een goede indruk te krijgen van het onderwijs en het onderzoek ter plaatse. Worden er in het semester dat jij wilt gaan ook voldoende interessante cursussen aangeboden in de juiste taal? En spreekt de stad je aan? Heb je  taalvoorbereiding nodig?
  • Partneruniversiteiten stellen elk hun eigen voorwaarden aan inkomende uitwisselingsstudenten. Ga na welke deze zijn, bijv. minimum aantal te behalen EC, taaleisen, semester data, opties/restricties voor cursuskeuze en evt. eisen voor een gemiddeld cijfer. Bekijk daarvoor de informatie voor inkomende exchange studenten van de betreffende universiteit (links naar deze informatie vind je voor binnen Europa hier en voor buiten Europa hier).
  • Oriënteer je ook goed op de financiële kant en op de beursmogelijkheden. Maak een begroting op basis van de verwachte inkomsten en uitgaven (die je ook op de pagina met beursmogelijkheden vindt).
  • Voor alle uitwisseling is het een voorwaarde dat je toegelaten bent tot het tweede jaar en tenminste 60 ECTS behaald hebt.
  • Check op de website van het centrale International Office of je voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan het Erasmus+ programma, het Holland Scholarship programma of voor een Individuele Reissubsidie.

Stap 2: Bestemmingen kiezen / Aanmelden

  • Als je keuze om naar het buitenland te gaan definitief is, laat je dat weten aan het International Office FTR en meld je je aan in OSIRIS (onder het tabblad Buitenlandverblijf). Je maakt hiervoor een top twee/drie van universiteiten waar je wilt studeren. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen per universiteit beschikbaar is, kunnen we je niet garanderen dat je bij je voorkeursuniversiteit terecht kunt. Tevens vragen we je een motivatiebrief (docx, 12 kB) te schrijven. Hou daarbij de aanmeld-deadlines in de gaten.
  • Na de aanmeld-deadline hoor je binnen enkele weken voor welke universiteit je geselecteerd bent.

Stap 3: Aan de slag en dingen regelen

  • Nadat je bent geselecteerd voor een uitwisselingsplaats, wordt je door ons genomineerd bij de partneruniversiteit ("nomination").
  • De partneruniversiteit zal je vervolgens uitnodigen om je aan te melden ("application procedure"). Houd de deadline zelf goed in de gaten! Het is uiteindelijk aan de partneruniversiteit om je toe te laten als exchange student in hun organisatie. Vaak krijg je tegelijkertijd van de partneruniversiteit ook informatie over mogelijkheden om een kamer te huren.
  • Meestal word je bij je application gevraagd om meerdere documenten mee te sturen. Een Transcript of Records (cijferlijst) kun je opvragen bij het STIP van FTR. Neem voor een verklaring van je taalniveau, voor een handtekening onder je Learning Agreement en voor al je andere vragen contact op met het International Office FTR.
  • De beurs vraag je aan bij het International Office van de Radboud Universiteit. Je krijgt daarover automatisch bericht, als je je hebt aangemeld in OSIRIS en genomineerd bent bij de partneruniversiteit. Ook kun je dan meteen aangeven of je je kamer wilt onderverhuren via de afdeling Housing van de Radboud Universiteit.
  • Laat (in overleg met de studieadviseur) je vakken goedkeuren door de examencommissie.
  • Op de website van het International Office van de Radboud Universiteit staat een heel handig overzicht van de dingen die je praktisch moet regelen voor vertrek. Denk aan huisvesting, visa, verzekeringen, vaccinaties, OV-vergoeding en evt. taalcursussen. Lees vooral ook de tips in de Wil Weg Checklist.
  • Ga je naar een land dat (politiek) instabiel is, meld je dan aan voor de uitgebreide Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zo blijf je altijd op de hoogte van de meest actuele veiligheidssituatie. Lees ook de Radboud Richtlijn Veilig Reizen.

Voor bestemmingen binnen Europa vul je je Learning Agreement digitaal in via Osiris. Voor bestemmingen buiten Europa, kun je je Learning Agreement hier (docx, 25 kB) downloaden.

Download hier (pptx, 210 kB) een PowerPoint met uitgebreide informatie over alle voorbereidingen (in het Engels).

Stap 4: In het buitenland

  • Ook op de website van het International Office van de RU: een aantal tips voor tijdens je verblijf in het buitenland.
  • Wijzigt er ter plekke iets in je cursusprogramma? Dat is meestal geen probleem, maar stem dit wel tijdig af met je studieadviseur en/of de examencommissie. Vul sowieso altijd een Change Form in en stuur het ter ondertekening naar internationaloffice@ftr.ru.nl.
  • Voor de afhandeling van je beursaanvraag, zal je gevraagd worden om een Statement Form dat getekend moet zijn door de buitenlandse universiteit (hierin geven ze aan in welke periode je daar studeerde). Regel dit dus voorafgaand aan je vertrek naar huis.
  • Voor de erkenning van je behaalde resultaten heb je een door de gastuniversiteit gewaarmerkt overzicht van de vakken met de behaalde cijfers/resultaten nodig (Transcript of Records). Vraag dit voor vertrek op of spreek af dat het nagestuurd wordt naar het International Office FTR.

Stap 5: Weer terug in Nijmegen

  • Als je weer terug bent, kom je met je Transcript of Records langs bij het International Office FTR. Meer informatie over het omzetten van studiepunten vind je hier.
  • Neem verder alle benodigde stappen om je beurstoekenning af te ronden.
  • We horen natuurlijk graag hoe je het hebt gehad, zodat we dat kunnen laten weten aan studenten die na jou op pad gaan. Het is daarom fijn als je beschikbaar bent als vraagbaak voor andere studenten en evt. je verhaal zou willen vertellen bij een voorlichtingsbijeenkomst.
  • Meer tips vind je hier.