Minisymposium: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal

Datum
maandag 3 april 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
10:30 tot
Locatie
Berchmanianum, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Katholiek Documentatie Centrum, Titus Brandsma Instituut, Waanders Uitgevers
Beschrijving

Het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en het Titus Brandsma Instituut (TBI) nodigen u graag uit voor een minisymposium op maandag 3 april 2023. De aanleiding is de publicatie van het boek Lijden: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal (Waanders Uitgevers) en de kick-off van de kunstroute Walk of Wonder die op de campus van de Radboud Universiteit en Radboudumc wordt aangelegd.


Kunst inspireert kunst
In 2018 schonk kunstenaar, publicist en voormalig huisarts Ignace Schretlen een bijzondere collectie boeken en kunstwerken aan het KDC en de Radboud Universiteit. Deze kruiswegcollectie van 600 voorbeelden die het lijdensverhaal van Christus verbeelden, daagt studenten en onderzoekers uit tot nadenken over de betekenis van het ‘lijden’ in de recente geschiedenis en in onze tijd.
Geïnspireerd door deze collectie wordt dit voorjaar een kunstroute aangelegd op de campus van de Radboud Universiteit en Radboudumc met de titel Walk of Wonder. Zeven kunstwerken leggen een verbinding met de ‘staties’ van de kruisweg en nodigen uit tot gesprek over (zin)vragen in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Daarmee bieden ze ook een pad om de katholieke traditie van universiteit en ziekenhuis te verbinden met eigentijdse beleving.


Het boek
Het nieuwe boek van Ignace Schretlen biedt een handreiking tot de collectie door de geschiedenis van de kruisweg en het laatste avondmaal uit te leggen en de lijnen van dit erfgoed door te trekken. Ook zonder voorkennis of affiniteit met religie zal dit boek verschillende groepen inspireren om nieuwe perspectieven op het lijden te ontdekken. Het programma op 3 april zal een aantal aansprekende voorbeelden geven.


Het boek is na de bijeenkomst te koop voor € 24,95.

flyer_voorzijde

Download hier de digitale flyer met het programma (wijzigingen onder voorbehoud): Eigentijdse visies_programma (pdf, 1 MB)

E-mail
Telefoon
(024) 361 24 57
Aanmelden

Deelname aan deze bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is verplicht. Schrijf u in
vóór 29 maart 2023 bij de informatiebalie van het KDC via: info@kdc.ru.nl


Bereikbaarheid
De locatie ligt op ca. 20 minuten lopen vanaf Station Nijmegen Heyendaal. Dichtsbijzijnde bushaltes zijn Kannunnik van Osstraat of Kwekerijweg. Of kijk op de website van de universiteit voor de route en parkeerplaatsen: volg de link hier.