Database katholieke migranten
De KDC-database Internationale diversiteit in katholiek Nederland
Met de KDC-database Internationale diversiteit in katholiek Nederland wil het KDC laten zien hoe gevarieerd katholiek Nederland is. De database bevat een overzicht van katholieke geloofsgemeenschappen en organisaties met een migratieachtergrond.
Inhoud
Nederland kent een rijke verscheidenheid aan rooms-katholieke gemeenschappen en organisaties met wortels in het buitenland. Dit omvat gemeenschappen die (ooit) zijn opgezet door arbeidsmigranten, vluchtelingen, expats, buitenlandse studenten en leden van oosters-katholieke kerken. Daarnaast zijn er organisaties die deze gemeenschappen ondersteunen, bijvoorbeeld met activiteiten voor jongeren, maatschappelijke hulp, het organiseren van bedevaarten, fondsenwerving, liturgische koorzang of met de begeleiding van priesters. Met de database Internationale Diversiteit wil het Katholiek Documentatie Centrum laten zien hoe divers de rooms-katholieke gemeenschap in Nederland is.
De database bevat informatie over onder andere:
- contactgegevens: secretariaat, website, KvK
- de vieringplaats met eventuele monumentale status van het gebouw
- katholiek profiel (rk-Kerk, ritus)
- internationaal profiel (voertaal, herkomstgebieden)
Opvragen
U kunt het overzicht opvragen voor studie en onderzoek bij Anneloes van Kuijk, themaleider Internationale Diversiteit, via anneloes.vankuijk@ru.nl. U ontvangt de database na ondertekening van de (Engelstalige) Data Sharing Agreement.
Data Sharing Agreement
Met de DSA willen we de organisaties die in de database zijn opgenomen, beschermen tegen ongewenst gebruik van hun gegevens. De aanvrager verklaart met de DSA zorgvuldig om te gaan met de gegevens, deze niet door te geven aan derden, niet zelf te publiceren, en niet te gebruiken voor commerciële doeleinden. Ook regelt de DSA de bronvermelding; op de database rust namelijk auteursrecht.
Download hier de Data Sharing Agreement (pdf, 180 kB)
Download hier de uitleg over de DSA (pdf, 161 kB)
Is uw gemeenschap of organisatie al bij ons bekend?
Het overzicht van gemeenschappen en organisaties is nog lang niet compleet en sommige gegevens zijn misschien verouderd. Helpt u mee?
Vraag bij ons na of uw organisatie vermeld staat in het overzicht. U kunt uw gegevens eventueel laten aanpassen of verwijderen. Ook is het mogelijk om aan te geven welke gegevens u liever niet meegeeft aan derden, zelfs niet na ondertekening van de DSA.
Is uw organisatie nog niet bij ons bekend? We nemen uw groep graag in de database op als alle onderstaande punten van toepassing zijn:
- Het betreft een zelfstandige groep die al langer tijd bestaat;
- de groep is verbonden aan de rooms-katholieke kerk;
- de groep is gevestigd in Europees Nederland;
- en de groep is opgericht door of voor mensen met een achtergrond van buiten Europees Nederland en/of richt zich op een oosters-katholieke ritus.
Download de vragenlijst
- Vragenlijst voor opname in de database – Nederlands, Word (doc, 76 kB)
- Vragenlijst voor opname in de database – Nederlands, pfd (pdf, 244 kB)
- Questionnaire for registration in the database – English (wordt momenteel herzien)
Meer weten?
- Het thema Internationale Diversiteit bij het KDC
- Het artikel ‘Het KDC vernieuwt de database Katholieke migrantengemeenschappen’ uit Impressie 28 (2021) (pdf, 1 MB)
Of neem contact op met Anneloes van Kuijk, themaleider Internationale Diversiteit
E-mail: anneloes.vankuijk@ru.nl
Voorloper: de NIM-database
In 2006 publiceerden onderzoekers van het Nijmeegs Instituut voor Missiewetenschappen (NIM) en het KASKI een eerste onderzoek dat een gedegen beeld gaf van de katholieke migrantengemeenschappen in Nederland: Een gebedshuis voor alle volken; Kerkopbouw en kadervorming in rooms-katholieke allochtonengemeenschappen (2006, Boekencentrum, Zoetermeer). Om antwoord te krijgen op de vraag hoe toekomstbestendig deze gemeenschappen zijn, maakten ze een analyse van de destijds vijftig grootste gemeenschappen. De database die het onderzoek opleverde, werd tot 2018 up-to-date gehouden door het NIM en daarna overgedragen aan het KDC.
In de afgelopen jaren zijn er in ons land meer migrantengemeenschappen bijgekomen, evenals nieuwe onderzoeksvraagstukken. Daarnaast is de privacywetgeving veranderd. Drie redenen waarom het KDC besloot tot een geheel nieuwe database. In plaats van een uitgebreid profiel van een selectie van gemeenschappen biedt de KDC-database een blik op de grote diversiteit aan gemeenschappen. Vanwege onze gerichtheid op het maatschappelijk-katholieke leven zijn naast geloofsgemeenschappen ook organisaties en instellingen opgenomen. De relatie met erfgoed vertaalt zich in verwijzingen naar archiefmaterialen en collecties en naar de monumentale status van de gebedshuizen.
De NIM-database (einddatum 1 december 2019) is op verzoek bij ons verkrijgbaar.