Zoek in de site...

Chris Wennekendonk in Stellenbosch, Zuid-Afrika

Van januari tot juli 2014 heb ik in Stellenbosch, Zuid-Afrika filosofie gestudeerd. Filosofie studeren kan natuurlijk overal en Stellenbosch staat niet direct bekend om hun geweldige filosofische traditie, dus je kan al raden dat ik daar vooral was voor het avontuur: Reizen, cultuur, Kaapstad, rugby, townships, feesten, en natuurlijk ook nog wel een klein beetje studeren.

10300121_10153143397185752_551596189804168167_n

Eerst maar even over het studeren dan. Ik volgde een aantal vakken, zoals ‘Afrikaanse filosofie’, ‘Politieke filosofie (over geweld)’ en ‘Ethiek en gemeenschap’. De opzet en kwaliteit van de vakken waren vergelijkbaar met Nederland. Hoorcolleges, werkcolleges, tentamens en essays. Wat wel heel erg verschillend was van Nederland, en ook erg interessant om te zien, was hoe ze uberhaupt filosofie benaderen. Filosofie staat daar nog in de kinderschoenen, ze hadden de afgelopen eeuwen natuurlijk wel wat anders aan hun hoofd. Het wetenschappelijke karakter dat filosofie inmiddels in de westerse wereld heeft was ver te zoeken. Filosofie gaat daar veel meer over intuitie, gevoel, spiritualiteit en zelfontplooiing. Waar veel filosofen in Nederland inmiddels wel van het dualisme af zijn gestapt, is het voor hun een vanzelfsprekendheid. Natuurlijk is er leven na de dood en blijven overleden familieleden bij de familie om ze steun te bieden en advies te geven. Aanvankelijk was ik sceptisch, bijna cynisch, maar als je erover na gaat denken zitten wij net zo vast in onze vooroordelen als zij. Het is heel verhelderend en relativerend om eens in een wereld te stappen waar de mensen compleet anders in het leven staan.

Wat mijn verblijf ook heel speciaal heeft gemaakt zijn mijn huisgenoten. Ik woonde in huis met 5 ‘locals’. 5 Andere zuid-Afrikaanse studenten uit Kaapstad (3), Johannesburg en Durban. Dit kan ik iedereen van harte aanraden. Als je de universiteit accomodatie voor je laat regelen kom je in grote flats met veelal andere internationale studenten. Erg gezellig en makkelijk natuurlijk, maar zo mis je wel de echte aansluiting met de lokale bevoling. Door mijn huisgenoten heb ik echt geleerd hoe zuid-Afrikaanse jongeren leven in zuid-Afrika. Ik heb hun vrienden en ouders ontmoet, op tripjes geweest met ze en natuurlijk regelmatig een drankje met ze gedaan. Ook is het natuurlijk goed voor je Afrikaans, alhoewel iedereen in Stellenbosch ook gewoon Engels kan. Ga dus gewoon zelf op zoek naar een woning daar, of regel zelfs helemaal geen woonruimte. Veel internationale studenten gaan daar eerst een weekje in een hostel zitten om de stad te leren kennen en zoeken in die week een leuke woonruimte die bij ze past.

Stellenbosch is erg leuk, maar ongeveer een derde van Nijmegen dus daar ben je snel op uitgekeken. Lekker gaan reizen dus! Kaapstad is een half uurtje met de auto (een auto is wel heel handig, zoek een paar vrienden en koop/huur samen een auto) dus daar was ik elk weekend te vinden. Robben Eiland, de Tafelberg en Long Street zijn de grootste toeristische trekpleisters en daarvermaak je je wel een tijdje mee, maar vraag vooral wat locals mee om je de echt leukste plekjes te laten zien. Een trip langs de zuidkust is ook erg aan te raden. Geweldige natuur en genoeg leuke dingen onderweg (bungee-jumpen, walvissen spotten, parelwitte stranden, safari, etc).

Maar ook in Stellenbosch is het echt niet slecht vertoeven. De campus en binnenstad is geweldig mooi, bijna idyllisch, en bovenal veilig. Je kan er prima alleen over straat, ook ’s avonds. Er zijn overal parkjes, restaurantjes en barretjes en overal heb je studenten die graag een praatje met je maken. Ook voor de sportliefhebbers meer dan genoeg te beleven. Op de campus heb je alle faciliteiten die je nodig hebt: gym, zwembad, sportvelden en hike/hardlooppaden in de bergen om Stellenbosch geen. Vooral rugby is daar erg populair, dus ga vooral eens bij een wedstrijd van de Maties (het team van Stellenbosch University) kijken! Stellenbosch is een paradijs voor bourgondiërs. Om Stellenbosch heen heb je een stuk of 300 winefarms waar je heen kan gaan voor een proeverij. Voor een paar euro krijg je 6 of 8 verschillende wijnen voorgeschoteld, vaak vergezeld met een kaasje of een chocolaatje. Die proef je dan natuurlijk lekker buiten in het zonnetje met uitzicht over de wijngaarden. Het is een uitdaging om ze allemaal af te gaan in het half jaar dat je in Stellenbosch zit! Een half jaar studeren in het buitenland is écht een aanrader. Het is voor je persoonlijke ontwikkeling zo goed om je vertouwde leventje in Nederland achter te halen en in een hele nieuwe omgeving een nieuw leven op te bouwen. Je moet wennen aan een hele nieuwe cultuur, je moet nieuwe vrienden maken, je moet erachter komen waar de dichtsbijzinde supermarkt is, etc. Je leert om onbevangen in het leven te staan en je open en spontaan op te stellen voor nieuwe avonturen. Dingen die hier heel vanzelfsprekend en normaal zijn, zijn dat in andere landen vaak niet. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit iemand zo verbaasd zien kijken toen ik met een vriend op mijn bagagedrager en drie kratjes bier in onze handen over straat fietste.

9831_10152920966820752_1330612804_n