Zoek in de site...

Summer School: Jasmijn in Kathmandu, Nepal

Jasmijn1

Afgelopen zomer (2017) ben ik 8 weken in Kathmandu, Nepal geweest voor een Summer School. Al toen ik net begonnen was met mijn studie religiewetenschappen wist ik dat ik mij meer wilde verdiepen in Oosterse religies. Het boeddhisme en hindoeïsme vind ik ontzettend interessant, met hun prachtige verhalen en exotische wereldbeelden. In Nederland zijn er echter maar weinig mogelijkheden om dit te doen. Toen ik het Rangjung Yeshe Institute (RYI) tegenkwam was ik gelijk enthousiast. Het is een instituut verbonden aan Kathmandu University dat zich volledig focust op het (Tibetaans) boeddhisme.
Binnen het Tibetaans boeddhisme heb je leerscholen, genaamd shedra’s, waar de monniken naar toe gaan om een boeddhistisch theologische opleiding te krijgen. Als je hier 9 jaar hebt gestudeerd krijg je de titel “löpon”, na 20 jaar “khempo”. Een belangrijke rimpoche (dit betekend ‘meester’, en is een positie gelijkwaardig aan de bisschop in de katholieke kerk) wilde dat deze shedra’s ook toegankelijk zouden zijn voor westerse boeddhisten en studenten met een interesse voor de teksten van het Tibetaans boeddhisme. Hieruit is het RYI ontstaan. Het instituut verzorgt volledige opleidingen op traditionele manier, maar dan geschikt voor buitenlandse studenten (bijvoorbeeld door een vertaler die de lessen van de Tibetaanse docenten vertaalt naar het Engels).

Jasmijn2 (2)

Het programma dat ik heb gevolgd bestaat uit twee onderdelen. Eerst hebben we 6 weken college gekregen. Ik volgde drie vakken: een vak inleiding boeddhisme gegeven door een professor uit Harvard (USA), een vak boeddhistische filosofie gegeven door een löpon en een vak waarin we ons bezig hielden met meditatie. De laatste twee weken van het programma zijn we op meditatie-retraite gegaan in een centrum bij de Asura Cave. Bij deze plek is een grot waar Guru Rimpoche, de man die het boeddhisme naar Tibet heeft gebracht, een staat van verlichting heeft bereikt. Een bijzondere plek waar veel boeddhistische pelgrims naartoe komen. Het leuke van dit programma is dat we het boeddhisme zowel op een wetenschappelijke áls een praktijkgerichte manier hebben benaderd.  

Hoe was het om in Nepal te studeren? Enorm bijzonder! Naast het academische programma heb ik ook enorm veel geleerd van het wonen in Kathmandu. De wijk waarin het instituut is gevestigd is de plek in Nepal waar veel vluchtelingen uit Tibet wonen. Je leert dus niet alleen over het boeddhisme, maar bent ook omringd door mensen die alle rituelen en gebruiken in praktijk brengen. Omdat het instituut zich richt op buitenlandse studenten, ging alle communicatie heel soepel (dat is nog wel eens anders met universiteiten in Azië). Het programma was vrij duur, maar de beurs die je via StudentLife kan krijgen (tot wel 1000 euro) helpt enorm, en het levensonderhoud in Nepal is een stuk goedkoper dan in Nederland. Naast het studeren hebben we veel tripjes ondernomen naar allerlei tempels, kloosters en andere religieuze plaatsen in de omgeving van Kathmandu. Een filmverslag van één van deze (door het instituut georganiseerde) tripjes is hier te zien.