Zoek in de site...

Martijn Beukenhorst in Fribourg, Zwitserland

10689587_920049141387847_8299330989746260346_n

In het najaar van 2013 heb ik in Fribourg gestudeerd. Al tijdens mijn studiekeuze wist ik dat ik ooit naar het buitenland wilde gaan, wat voor mij ook één van de redenen was om voor Nijmegen als universiteit te kiezen: ik wist dat er veel gedaan werd voor buitenlandse studenten. Toen ik aan mijn derde bachelorjaar toe was gekomen bleek dit ook daadwerkelijk te kloppen: er werd heel veel voor mij gedaan, en het was uiteindelijk vrij eenvoudig te regelen allemaal. Aangezien ik mijn Frans graag op een hoger niveau wilde krijgen, koos ik voor een Franstalige universiteit. Ik heb altijd erg veel van de bergen gehouden, en aangezien mijn faculteit een lijstverbinding had met de universiteit van Fribourg in Zwitserland besloot ik om hiervan gebruik te maken. Eén van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb. De universiteit zelf is erg mooi, en de docenten zijn ook erg goed. Het niveau bij filosofie, want dat studeer ik, verschilde wel heel erg van vak tot vak. Daarnaast heeft de universiteit wel een erg analytische inslag (wat ik wel erg leuk vond, maar wat voor sommigen een tegenvaller kan zijn). Omdat er zoveel talen in Zwitserland worden gesproken, de universiteit zelf is ook tweetalig, was het niveau van het Frans goed, maar niet uitzonderlijk hoog. Hierdoor waren de lessen goed te volgen, zelfs voor iemand met een wat beperktere kennis van het Frans.

Qua financiën is Zwitserland niet het makkelijkste land om te wonen, de meeste dingen zijn vrij duur. Echter, na een tijdje leer je goed budgetteren, waardoor het goed mogelijk is om er te wonen. Ik had nooit gedacht dat Aldi de winkel zou zijn waar ik de meeste van mijn boodschappen zou doen! Ook met het uitgaan, moet je hier goed op passen, drank e.d. in cafés en bars is heel erg duur. Je kunt dan ook beter van te voren met wat vrienden goedkoop aldi-bier drinken, dan 5 euro per biertje in een café betalen.

Een kamer vinden in Zwitserland was wel erg moeilijk, ik heb uiteindelijk mijn kamer gekregen vanuit een internetcafé in een klein Frans dorpje een maand voordat ik zou aankomen in Zwitserland. Huisvesting is ook erg duur, mijn kamer was erg klein en daardoor goed te betalen, maar de andere kamers zijn vaak een stuk duurder dan hier. Daarom is het ook belangrijk om op tijd te beginnen met het zoeken naar een kamer, 5-7 maanden van te voren ongeveer.

Ten slotte, Zwitserland is een geweldig land om in rond te reizen. Vooral de bergen zijn erg mooi, maar ook de steden zelf zijn erg mooi gemaakt, met vaak een middeleeuwse binnenstad met daarnaast allerlei andere bezienswaardigheden. Met name Neuchâtel, Lausanne, Sion en Bern vond ik erg mooi, maar ook Genève, Zürich en Basel waren erg de moeite waard. Het treinnetwerk is erg goed, maar wel prijzig. Gelukkig zijn er verschillende studentenabonnementen, waardoor het uiteindelijk redelijk goed te doen is. Het is uiteindelijk ook erg de moeite waard.

Daarom, als conclusie, Zwitserland is een geweldig land om op Erasmus te gaan, dus ga nu het nog kan.