Zoek in de site...

Laurence Peelen in Caïro

29357206_2079538542087106_4683873290412883968_n

Ik ben inmiddels al weer twee maanden terug uit Egypte, maar er gaat geen dag voorbij dat ik er niet even aan terugdenk. Ik heb een geweldige tijd gehad in Caïro waarin ik veel ervaringen heb opgedaan.

Natuurlijk is er het cliché van de compleet andere (moslim-)wereld waar ik in terecht kwam en waar ik me aan moest aanpassen. Maar ook clichés zijn soms het vermelden waard. In het studieveld waar ik me in bevind, vind ik het van groot belang dat je je een periode in een islamitisch land begeeft. Niet alleen om van dichtbij te leren en te zien waar we het in onze vertrouwde universiteitslokalen over hebben, maar ook om een band op te bouwen met het Midden-Oosten. Ik heb gemerkt dat ik na een kleine drie maanden in Egypte een enorme sympathie en passie heb opgebouwd voor Egypte en haar bevolking. En dat is wat in ons vakgebeid denk ik belangrijk is; een passie hebben voor het onderwerp wat je bestudeert.

Vanzelfsprekend sloot deze periode in Caïro goed aan bij mijn studie Islamstudies aan de Radboud Universiteit, maar voor mij persoonlijk was het vooral een kwestie van mijn comfortzone uitbreiden. Ik was nog nooit in mijn eentje buiten Nederland geweest. Mijn buitenlandverblijf was dus vooral een overwinning op mezelf.

Natuurlijk heb ik ook wel eens moeite gehad me te begeven over de overbevolkte straten van Caïro en me alles behalve op mijn plek gevoeld als ik over de Khan al-Khalili, de grootste markt van de wereld, liep. Als overduidelijk westerse vrouw, ben ik een bezienswaardigheid in een land met een ongekend aantal culturele schatten. Maar ook die realisatie is voor mij waardevol geweest. Als je in een land komt, zo essentieel verschillend van je eigen land, is het moeilijk je thuis te voelen.

Toch heb ik me nooit onveilig gevoeld en hebben de meeste Egyptenaren mij het gevoel gegeven dat ik welkom was, ook zonder hoofddoek. De Egyptenaren zijn ontzettend gastvrij en vragen je graag binnen voor een kopje thee. Meteen een goede manier om je Arabisch te oefenen. Ook iets waar de Egyptenaren heel blij van worden; als ze merken dat je hun taal probeert te spreken.

Al met al heb ik een zeer waardevolle tijd beleefd in Caïro en ik ben ontzettend blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Ik kan het iedereen zeer zeker aanraden!

IMG-20180208-WA0004