Katholieke Vereniging van Maatschappelijk Werkers Dr. Ariëns

Archiefnummer: 509
Archiefnaam: ARID
Sector: Caritas en maatschappelijk werk
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1946-1969

Plaatsingslijst (pdf, 134 kB)


Ten geleide
Katholieke Vereniging van Maatschappelijke Werkers Dr. Ariëns (1947-1969)
De Katholieke Vereniging van Maatschappelijke Werkers Dr. Ariëns, ook gemoemd de Dr. Ariëns-Vereniging, werd opgericht op 31 oktober 1947. Voorzitter was P. Voestermans. De Vereniging stelde zich ten doel de deskundige beoefening van het maatschappelijk werk te bevorderen en de belangen van haar leden te behartigen. Vooral aan het einde van de jaren veertig, begin vijftig was het enthousiasme voor de vereniging groot. Er werden veel studiedagen georganiseerd; in veel plaatsen ontstonden afdelingen, vooral in Noord-Brabant en Limburg. In die tijd was het beroep 'maatschappelijk werker' nog vrij onbekend. Iedereen kon zich blijkbaar door zelfstudie of via andere wegen zo noemen. De vereniging deed haar best om het beroep een serieuze inhoud te geven. Aan het eind van de jaren vijftig, begin zestig waren er echter veel andere verenigingen die zich met de maatschappelijk werker bezig hielden. De Dr. Ariëns-Vereniging was steeds minder nodig. Rond 1969 werd er besloten om verder te gaan met de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers.

Literatuur van en over de Katholieke Vereniging van Maatschappelijke Werkers Dr. Ariëns of de  Dr. Ariëns-Vereniging kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz.
De knipsels over de Dr. Ariënsvereniging zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Dr. Ariëns-Vereniging’ vindt u het bedoelde materiaal.