Stichting Stem van Afrika

Archief nummer: 1137
Archiefnaam: SSVA
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1962-2004

Plaatsingslijst (pdf, 35 kB) (vernieuwd oktober 2012)

Onderwijs aan het katholieke Media Service Center in Kaduna in Nigeria. Bijschrift: "Cursisten bij audio workstation"

Ten geleide
Stichting Stem van Afrika (1962-2004)
Stem van Afrika is een stichting die community based media in Afrika ondersteunt. De stichting is opgericht in 1962 door Nederlandse omroepmensen vanuit de overtuiging dat community radio een grote bijdrage kan leveren aan de emancipatie van bevolkingsgroepen. Het eerste doel was het oprichten van een radiostation in Liberia.

Hoewel er inmiddels vele community radio stations zijn in Afrika, draagt Stem van Afrika nog steeds bij aan de ontwikkeling en het gebruik van community media. Stem van Afrika ondersteunt en werkt samen met een aantal vaste instituten.
CAMECO (Catholic Media Council) is een NGO die zich bezighoudt met allerlei vormen van media in de hele wereld. Vanaf 2010 worden via CAMECO allerlei Afrikaanse organisaties uitgenodigd een voorstel in te dienen. Stem van Afrika beslist dan samen met CAMECO welke projecten voor ondersteuning in aanmerking komen.

Stem van Afrika was in 2006 sterk betrokken bij het opzetten van een geavanceerd community radio project in Franschhoek in Zuid Afrika. Professor John van Zijl, adviseur van de Stem van Afrika, is bij dit project de grote stimulator. In september 2007 is dit nieuwe station geopend. http://www.fhfm.org.za/

In 2007 heeft Stem van Afrika een bijdrage geleverd aan SIDAREC (Slums Information Development and Resource Centers), een organisatie die zich bezighoudt met de jeugd in de slums van Nairobi. Hun doel is om apathie in de gemeenschap te reduceren door consistente informatie te geven en sociale ontwikkelingsprogramma's op te zetten. Er is met behulp van zowel financiële als technische steun van Stem van Afrika een community radio zender tot stand gekomen.

Stem van Afrika zal voor 2011 en  2012 geen nieuwe Call for Proposal doen, gezien de beperkte middelen en de voor meerdere jaren toegezegde ondersteuning van gekozen  projecten. Ook zijn er nog voldoende interessante aanvragen in portefeuille. Het moet hierbij gaan om community radio of community initiatieven in Afrika die innovatief zijn en/of gerelateerd aan training of opleiding en onconfessioneel wat betreft inhoud en doel(groep). Het project moet gericht zijn op verwaarloosde of ondergerepresenteerde bevolkingsgroepen als jeugd, vrouwen, etnische minderheden, gehandicapten, senioren, etc. Het doel is om bij te dragen aan de "empowerment" van lokale communities, evenals aan mensenrechten en waardigheid. De middelen hiervoor kunnen zijn trainingsinitiatieven en innovatieve technologieën.
Bron: Website van Stem van Afrika

Literatuur van en over de Stichting Stem van Afrika kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Stem van Afrika’ vindt u het bedoelde materiaal.