Brico, Rex

Archiefnummer: 1203
Archiefnaam: BRIR
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1957-2006

Het archief bevat o.m. artikelen en correspondentie.


Plaatsingslijst (pdf, 124 kB)

Rex Brico bij herdenking 125 jr. De Heraut in Nijmegen, 1979. Foto P.J.M. Kusters


Ten geleide
Rex Brico (1928-…)
Rex Brico werd op 29 juni 1928 geboren te Amsterdam als Gerard-Jan van Meerwijk. Hij volgde het Gymnasium A, deed een jaar conservatorium en verbleef een jaar bij zijn nicht, de dirigent dr. Antonia Brico in Denver, Colorado (VS) [Zie het KDC-archief van Antonia Brico, door Rex Brico aan het KDC geschonken.] Van 1951 tot 1954 studeerde hij Engelse letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was toen ook zeer actief als Amsterdams jongerenvoorzitter van de Katholieke Actie. Het door hem en Rien Jacobs opgerichte blad Knots werd in een oplage van 25000 bij alle Amsterdamse parochianen bezorgd.
Van 1954 tot 1956 woonde hij in de Amerikaanse zone in Wenen waar hij muziek studeerde en een training volgde in Amerikaanse journalistiek. In 1956 ging hij naar Australië voor een reportage over de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Melbourne. Vanwege de Hongaarse opstand - Nederland trok zich terug - ging de reportage niet door. Hij bleef echter in Australië,  nam zijn moeders naam aan (de Australiërs konden Van Meerwijk niet uitspreken) en naturaliseerde als Rex Brico. Hij werd reporter bij de Sydney Daily Telegraph en schreef voor andere Australische kranten over migranten. In het Nederlandse blad De Linie schreef hij artikelen over Australië.
Van 1965 tot 1967 woonde Rex Brico in Engeland. Hij schreef toneelstukken voor de Amsterdamse toneelgroep Centrum. Terug in Nederland kwam hij in 1967 in dienst bij de culturele redactie van Elsevier. Voor dit blad startte hij de nieuwe rubriek ‘Religie, mens & maatschappij’. Zelf schreef hij overwegend over religie en interviewde onder meer bekende theologen en ook bischoppen. Wegens „bijzondere creativiteit, menselijkheid en verdraagzaamheid op het gebied van de katholieke godsdienst, kunst of cultuur” was Brico in 1988 de eerste die de Bisschop Zwartkruisprijs ontving. De prijs was bedoeld voor publicisten die de menselijke tolerantie van Zwartkruis op kerkelijk gebied het best vertolkten.

In 1990 nam hij afscheid van Elsevier. Voor het Algemeen Dagblad schreef hij van 1987 tot 2004 de column Geloofsbrief. Hij publiceerde boeken over Taizé, spiritualiteit en eigen spirituele ervaringen. Zijn interviews en columns zijn gebundeld. Daarnaast werkte hij voor andere tijdschriften, waaronder het Haarlemse bisdomblad Samen Kerk en de nieuwsbrief van de Mariënburgvereniging waarvoor hij een column schreef.
Bron: Eigen levensbeschrijving en KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Rex Brico kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Rex Brico zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Brico, Rex’ vindt u het bedoelde materiaal.