Knippenberg, H.H.

Archiefnummer: 306
Archiefnaam: KNIH
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1907-1964

Het archief bevat ook materiaal over dr. H.W.E. Moller.

Plaatsingslijst (pdf, 392 kB) vernieuwd augustus 2018


Ten geleide
H.H. Knippenberg (1879-1964)
Hermanus Hubertus Knippenberg werd geboren op 12 september 1879 te Maastricht. Hij volgde het Gymnasium in zijn geboortestad en studeerde letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hier maakte hij kennis met Hendrik Moller met wie een levenslange vriendschap ontstond. Hij promoveerde in 1913 op het proefschrift Reyer Anslo. Zijn leven en letterkundig werk. Al in zijn studententijd was hij leraar aan de Rijks-HBS in Venlo. Samen met Moller stichtte hij de RK Middelbare Handelsschool te Waalwijk, waarvan hij de eerste directeur was. Van 1918 tot 1944 was hij ook de eerste directeur van de RK HBS en Handelsschool te Helmond. Vanaf 1921 was Knippenberg ook leraar Nederlandse letteren aan de RK Leergangen in Tilburg.
Knippenberg heeft zeer veel gepubliceerd over mythen, sagen, volkskunde, letterkunde en geschiedenis. Hij schreef ook een levensschets van Dr. Hendrik W. E. Moller (1952). In deze tijd van katholieke emancipatie betekende het leraarschap in een provinciestad ook voortrekker zijn op cultureel gebied. Knippenberg was chroniqueur van het plaatselijk en provinciale leven en had de gave van populariserend schrijven. Herman Knippenberg overleed op 17 december 1964.
Bron: KDC-Knipselcollectie.

Literatuur van en over H.H. Knippenberg kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum en nr. 420 van de Plaatsingslijst

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over H.H. Knippenberg zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Knippenberg, H.H.’ vindt u het bedoelde materiaal.