Wesseling, P.H.J.

Archiefnummer: 253
Archiefnaam: WESS
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: (1939) 1943-1978

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 187 kB)

Vlnr.: pater Wesseling, Hans Velu en Frans Burmanje

Ten geleide

P.H.J. Wesseling CssR (1916-1978)
Piet Wesseling werd geboren te 's-Gravenhage. In 1942 werd hij tot priester gewijd. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij bekend onder de jongeren door zijn beweging "Dit is leven". Onder deze naam verzorgde hij tussen 1948 en 1957 een radio-rubriek voor de KRO. Later verzorgde hij nog enkele rubrieken voor deze omroep, namelijk "U hebt voorrang" (1962-1964) en "Onderweg" (1964-1966). Buiten deze rubrieken werkte hij ook aan andere radio- en televisieuitzendingen mee, voor verschillende omroepen.
Wesseling hield door het hele land druk bezochte vasten- en vredesconferenties voor jongeren. In 1949 sprak hij met Henri de Greeve en Han Velu voor meer dan 50.000 jongeren in de Utrechtse Jaarbeurs.
Hij schreef vele artikelen voor dag- en weekbladen met name voor De Nieuwe Linie, richtte het jongerenblad Karakter op, werkte mee aan het jeugdblad Het en verzorgde voor De Tijd de rubrieken "Contacten zonder uitstel" (1950-1951) en "Mensen van Morgen, wereld in wording" (1956-1957).
Wesseling werkte mee aan verscheidene acties, zoals "De Repper", een actie voor de Masai (1960-1970) en "Voor God", een actie tot geestelijke vernieuwing en algemeen herstel van het christelijk leven (1955-1958).
In 1952 maakte hij een studiereis naar de Verenigde Staten en in 1962 naar Suriname.
Van 1966 tot 1972 was hij pastoor te Spijkenisse, waar hij tijdens misvieringen gastsprekers aan het woord liet. Zijn vooruitstrevende ideeën werden hem niet door iedereen in dank afgenomen, en zo verliet hij na vele problemen Spijkenisse en vestigde zich in Voorschoten (Leidschendam), waar hij moderator van het Veurs College was en godsdient en maatschappijleer gaf.
Wesseling schreef ook boeken, waaronder: Op het Kruispunt, Ongewoon journaal, Leven en denken van Romano Guardini, Zes avonden in Amsterdam en tot zijn dood werkte hij aan het boek Pierrot dat hij echter niet heeft kunnen voltooien. Hij overleed in 1978 in Voorschoten.

Literatuur van en over Piet H.J. Wesseling kunt u vinden in RUQuest en Picarta.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over P.H.J. Wesseling zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Wesseling, P.H.J.’ vindt u het bedoelde materiaal.