Stichting Katholiek Jeugdwerk in Noord-Brabant

Archiefnummer: 202
Archiefnaam: KJWN
Sector: Jeugd
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1932-1980

Zie ook de KDC-archieven van de gidsen- verkenners- en scouting-organisaties: Nederlandse Gidsen Beweging, Kath. Jeugdbeweging en Kath. Verkennersbeweging, Vereniging Scouting Nederland.

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 348 kB)

Nederlandse Gidsenbeweging. Eerste lustrum en Nat. Dachvaert in Bakel. Zie: Carillon van St.Geerten, 1950, p. 150

Ten geleide
Stichting Katholiek Jeugdwerk in Noord-Brabant (1932-1980)
De oudste stukken in dit archief zijn afkomstig van de secretariaten van de Nederlandse Gidsenbeweging van zowel het bisdom 's-Hertogenbosch als het bisdom Breda (en wellicht nog andere secretariaten).
Drie secretariaten van het vrouwelijk jeugdwerk in het bisdom 's-Hertogenbosch, te weten KVJ, NGB en KMG zaten tot ±1960 op hetzelfde adres: Zandstraat 4 te Vught. Na ±1960 kwamen daar de secretariaten van het mannelijk jeugdwerk bij: KJB. Hetzelfde geldt voor Breda, waar op het Begijnhof de secretariaten van KVJ, NGB en KMG gehuisvest waren, later uitgebreid met de secretariaten van KJB, Jong Nederland en de secretariaten (en dus de archieven) van het bisdom Breda. Het Bredase en het Bossche deel zijn gegaan naar Julianaplein 33 te 's-Hertogenbosch.
Vandaar uit zijn al die archieven (vermengd!) in 1972 naar het KDC overgebracht onder de naam Katholiek Jeugdwerk in Noord-Brabant. Midden jaren 70 is de naam van de Stichting gewijzigd in 'Jeugd- en Jongerenwerk in Noord-Brabant'.

Literatuur van en over Jeugdwerk Noord-Brabant kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Katholiek Jeugdwerk, Noord-Brabant’ vindt u het bedoelde materiaal. [Voornamelijk van Nederlandse Gidsenbeweging]