Katholieke Vakantieverblijven en Jeugdherbergen Centrale

Archiefnummer: 963
Archiefnaam: KVC
Sector: Jeugd
Soort archief: Archivalia van instelling
Datering: 1953-1972

Plaatsingslijst (pdf, 113 kB) vernieuwd augustus 2018

K.V.C. jeugdherberg Overveen, z.j.

Ten geleide
Katholieke Vakantieverblijven en Jeugdherbergen Centrale (1953-1972)
In 1950, toen de Katholieke Vakantieverblijven en Jeugdherbergen Centrale officieel werd opgericht door de Interdiocesane Jeugdcommissie IJC, had zij reeds 36 vakantiehuizen, o.m. te Well (L.), Huis ter Heide, Hoenderlo, Schaarsbergen, Oirschot en Oude Wetering. Sommige van de verblijven waren in de oorlog gebruikt voor Duitse of geallieerde militairen, andere waren provisorisch geschikt gemaakt. Men sliep op slaapzalen, in tenten of barakken, jongens en meisjes vanzelfsprekend gescheiden, maar maaltijden werden gezamenlijk genoten. De organisatie was later een instelling van de Kath. Jeugdraad voor Nederland, opvolger van de IJC.
In 1957 waren er 38 huizen met 2500 bedden. Vanaf 1964 gaf de stichting uit: Vakantiegids en buitenlandreizen.
Bron: KDC Knipselcollectie

Literatuur van en over de Katholieke Vakantieverblijven en Jeugdherbergen Centrale kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Kath. Vacantieverblijven en Jeugdherbergen Centrale zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘K.V.C.’ vindt u het bedoelde materiaal.