Bodéwes, M.H.M.

Archiefnummer: 194
Archiefnaam: BODE
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1930-1991

Plaatsingslijst (pdf, 62 kB) vernieuwd juli 2019

Ca. 1970. Pater Bodéwes in Brazilië bij zijn jeep. Bijschrift: "Dit is de oude en trouwe dienaar 'de jeep 1954' "

Ten geleide
Martin H.M. Bodéwes CSSp (1914-2011)
Martin Bodéwes werd geboren op 3 juli 1914 te Pannerden. Hij volgde vanaf 1928 het klein-seminarie van de paters van de H. Geest in Gemert en Weert. Zijn noviciaat deed hij in Gennep en de Hogere Studies in Gemert. Hij werd tot priester gewijd op 21 juli 1940. Bestemd voor de missie, werd hij door de oorlogsomstandigheden  eerst docent Grieks en Filosofie in Gemert, van 1942 tot 1945.
In 1946 werd hij missionaris in het vicariaat Brazzaville in Onesso (Congo). In 1950 werd hij overste in de hoofdstatie van het nieuwe, van het uitgestrekte vicariaat Brazzaville afgescheiden, vicariaat Fort Rousset. In 1955 werd hij Apostolisch Prefect in de nieuwe, eveneens van Brazzaville afgescheiden, apostolische prefectuur Bangassou (Centraal Afrikaanse Republiek). De Nederlands paters van de H. Geest waren hier al vanaf 1929 werkzaam. De omstandigheden in het dunbevolkte gebied waren slecht, er was veel melaatsheid en een hoge kindersterfte. De missie stichtte er een meubelmakerij en een pannenfabriek.

Na bijna 20 jaar in de missie in Afrika gewerkt te hebben, werd Bodéwes in 1964 benoemd in Brazilie (Consil?). In 1984 stichtte hij hier een experimenteel landbouwbedrijf, dat methoden zocht om met irrigatie en meststoffen de uitgeputte grond te verbeteren. In 1990 werd een daaraan verbonden school opgericht. Het landbouwonderwijs was bedoeld om meer goede leerlingen aan het platteland te binden en zo de trek naar de stad te verminderen. Toen hij 83 was, op vakantie in Nederland, zocht hij sponsors om de met financiële ondergang bedreigde school te redden.
Bronnen: Ten geleide door Jan van Well, 1984; KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Martin Bodéwes kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over M.H.M. Bodéwes zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Bodéwes, M.H.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.