Brekelmans, I.F.M.

Archiefnummer: 768
Archiefnaam: BREK
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: (1924) 1941-2000

Plaatsingslijst en Rubriekenschema (pdf, 211 kB) vernieuwd augustus 2019

I.F.M. Brekelmans bereidt zijn bedevaart thuis voor. 1992

Ten geleide
I.F.M. Brekelmans (1925-2004)
Ignatius (Ignaas) Brekelmans werd geboren te Hilvarenbeek. Net als vijf van zijn broers en zussen werd hij kloosterling. Hij trad in bij de Missionarissen van het Heilig Hart (M.S.C.). Na het afronden van zijn priesteropleiding werd hij in 1949 te Stein (Limburg) tot priester gewijd. Zijn eerste plechtige heilige mis droeg hij op te Biest-Houtakker, de plaats waar zijn vader hoofdonderwijzer was.

Brekelmans was in zijn loopbaan zeer actief op het gebied van de hulpverlening. Hij werkte veel samen met de Broeders van Barmhartigheid van Joannis de Deo. Van deze orde was hij een tijd lang geestelijk adviseur.
In 1969 richtte hij het Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping op, waarvan hij tot 1971 directeur was. Vanaf 1971 ging hij werken voor de stichting Mensen in Nood. Hier was hij hoofd publiciteit en fondsenwerving. Hij trouwde met Liliane (Lieke) Gronert, de oprichter in 1980 van het Liliane-Fonds . Brekelmans ging ook bij deze instelling werken en samen met zijn vrouw bedacht hij de formule daarvan: geld inzamelen om gehandicapte kinderen in de Derde Wereld te laten revalideren.

In hetzelfde jaar begon hij zijn pelgrimstochten als de ‘Brabantse Pelgrim’. Op zijn tochten werd hij of vergezeld door zijn vriend prof. Nico Tromp of door ezelin Saartje. Hierbij was zijn missie het mobiliseren van de stille kracht van liefde, menselijkheid en saamhorigheid tegenover haat, discriminatie en onrecht die hij overal zag opkomen. Samen met Saartje heeft hij voetreizen gemaakt naar Santiago de Compostela (Spanje), Kevelaer (Duitsland) en Chestachowa en Auschwitz (Polen).
Ignaas Brekelmans overleed in 2004 in zijn woonplaats Vlijmen.

Bron: Knipselcollectie KDC

Literatuur van en over Ignaas Brekelmans kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over I.F.M. Brekelmans zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Brekelmans, I.F.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.