Manders, H.G.J.R.

Archiefnummer: 405
Archiefnaam: MAND
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1844 (1929-1996)

Inhoud van het archief
Een groot deel van het archief gaat over liturgievernieuwing.
De nrs. 11-139 en 140-219 hebben vrijwel uitsluitend betrekking op Manders' activiteiten in de Nederlandse Commissie voor Liturgie NCL respectievelijk het Liturgisch Centrum Roermond LCR.

Plaatsingslijst (pdf, 544 kB) vernieuwd juli 2018

H.G.J.R. Manders (1913-1996)

Ten geleide
H.G.J.R. Manders CSSR (1913-1996)
Hendrik G.J.R. Manders werd geboren op 2 februari 1913 te Roosendaal (NBr). Hij legde zijn kloostergeloften als Redemptorist af in 1932 en werd in 1937 in Wittem tot priester gewijd. Hij studeerde te Rome aan het Angelicum, waar hij promoveerde in de theologie. In het begin van de jaren veertig vervolgde hij zijn studie aan het Pauselijk Oosters Instituut te Rome, waar hij het licenciaat in de oosterse theologie verwierf. Bovendien volgde hij in dezelfde periode lessen in de filosofie aan de Gregoriana te Rome. Daarna, van 1945 tot 1967, was hij professor aan het groot-seminarie der Nederlandse Redemptoristen te Wittem.

Manders was vanaf de oprichting lid van de Stichting Nederlandse Commissie voor Liturgie (NCL). De NCL werd in 1964 opgericht na de liquidatie van de Stichting Liturgische Federatie te Utrecht. De NCL bevorderde in opdracht van het Nederlands episcopaat studie, vorming en andere activiteiten op liturgisch gebied. Het secretariaat van de NCL was het Nederlands Liturgisch Centrum, waarvan de directeur en eventuele mede-directeur benoemd werden, met toestemming van het Nederlands episcopaat, door de NCL. Contactpersoon namens de Nederlandse bisschoppen was mgr. J. Bluyssen, bisschop van 's-Hertogenbosch. In 1964 en 1965 werkte de NCL aan de vertaling in het Nederlands van de liturgie.

In 1964 werd Manders benoemd tot lid van het Liturgisch Centrum Roermond (LCR). Van 1966 tot begin jaren zeventig was hij lid van de Sectie Liturgie voor Religieuzen van de Stichting Nederlandse Priesterreligieuzen te Nijmegen. In 1972 werd door deze stichting samen met de Stichting Broedercongregaties Nederland te Nijmegen, de Stichting Samenwerking Nederlandse Vrouwelijke Religieuzen te Nijmegen en de Stichting Monialen Beraad te Werkhoven een overkoepelende stichting in het leven geroepen: de Stichting Religieuze Sekties en Commissies te 's-Gravenhage. Het bestuur van deze laatste stichting werd gevormd door één vertegenwoordiger van elk van de genoemde stichtingen.
Manders werd in 1967 benoemd tot hoogleraar theologie aan de Hogeschool voor Theologie en Pastoraat in Heerlen. Hier moest hij werken in een kerkelijk klimaat van geloofsdwang. Hij verzette zich tegen het idee van blinde volgzaamheid en tegen de pauselijke onfeilbaarheid. Hij overleed op 23 juli 1996 in Heerlen en werd begraven in Wittem.

Literatuur van en over Hendrik G.J.R. Manders kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie: Blijlevens, A.J.M., Henk Manders. Een terugblik op zijn leven en werk. In: Jaarboek voor Liturgie-onderzoek, 13(1997), p. 7-20

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over H.G.J.R. Manders zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Manders, H.G.J.R.’ vindt u het bedoelde materiaal.