Vertenten, Petrus

Archiefnummer: 1079
Archiefnaam: VERT
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1889-2001

Het archief bevat correspondentie, verhalen, gedichten, artikelen, boeken, foto’s, prentjes, voorwerpen, schilderijen en tekeningen. Daarnaast bevat het materiaal van de familie Vertenten

Plaatsingslijst (pdf, 193 kB)

Bijschrift: "Met mijn vriend Kariem, kampong-hoofd van Noh-otiv"

Ten geleide
Petrus Vertenten (1884-1946)
Petrus Vertenten werd geboren op 3 oktober 1884 te Hamme aan de Durme, België. Hij was de op één na oudste in een gezin van acht kinderen. Hij ging studeren aan de apostolische school der Missionarissen van het Heilig Hart in Antwerpen en in 1909 werd hij tot priester gewijd in Leuven.

In 1910 vertrok hij naar Nieuw Guinea, waar hij onder andere te maken kreeg met de Marind-anim, Kaja-kaja’s en koppensnellers. De naam ‘Redder der Kaja-kaja’s’ kreeg hij door een noodkreet te laten uitgaan in de Ned.-Indische bladen over het hoge sterftecijfer: in vijf jaar tijd stierf 40% van de bevolking aan de gevolgen een geslachtsziekte. Deze was vermoedelijk door buitenlandse handelaren overgebracht. Hij stelde een aantal maatregelen als schoolplicht, bouw van modeldorpen en medische tussenkomst voor. De regering steunde zijn oproep. In drie jaar tijd werd de besmetting van 25% tot 3% teruggebracht, niet alleen onder de bevolking aan de kust, maar ook bij de stammen in de binnenlanden, met als gevolg een daling van het sterftecijfer. In 1925 kwam hij terug naar België voor verlof.

Voor zijn volgende missie ging hij in 1927 naar Belgisch Kongo. Hij werd benoemd tot eerste kloosteroverste en was directeur van de H.C.B-school (Huileres du Congo Belge). Gezondheidsredenen dwongen hem om in 1939 terug te keren naar België. Na een langdurig ziekbed stierf hij op 13 februari 1946 te Wilrijk.
Hij kreeg voor zijn missiewerk twee koninklijke onderscheidingen: in 1923 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 1939 tot Ridder in de orde van Leopold II.
Vertenten hield zich veel bezig met taal, tekenen en schilderen. Hij heeft een aantal boeken op zijn naam staan, zoals Peerken, Koppensnellers en Bij de Kaja-kaja’s en heeft vele tekeningen en schilderijen achtergelaten.

N.B.: Het Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960 geeft informatie over Petrus Vertenten (Bron: Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960, Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanNederlandseZendings-EnMissie-archieven1800-1960/gids/organisatie/4280710246

Literatuur van en over P. Vertenten kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Petrus Vertenten zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Vertenten P.’ vindt u het bedoelde materiaal.