Witkam, Jeroen
Archiefnummer: 1318
Archiefnaam: WITK
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1971-2014, z.j.
NB: Het KDC-archief van J. Heijke bevat onder nr. 24 brieven van Jeroen Witkam.
Ten geleide
Jeroen Witkam (1931-…) = Jeroen Witkam OCSO
J.J. Witkam werd geboren op 3 september 1931 te Goes. Hij trad in 1951 in bij de trappisten van de Cisterciënserabdij ‘Maria Toevlucht’ in Zundert. Hij deed bijbelstudies aan de Gregoriana, de universiteit van de Jezuïeten in Rome. In 1965 werd hij tot priester gewijd en in 1967 gekozen als abt van de abdij in Zundert. In de jaren ‘60 raakte hij geïnteresseerd in Oosterse religies en vanaf 1971 begon hij Zen-sessies in Nederland te organiseren. Rond 1980 was hij medeoprichter van de Monastieke Interreligieuze Dialoog (M.I.D.) in Nederland en België. Hij bezocht in 1983 Japan, waar hij in diverse Zen-kloosters verbleef. Hij specialiseerde zich in de -verbintenis tussen christendom en Za-Zen, de Japanse Zen-meditatie. Hij introduceerde die om de contemplatieve traditie van het Christendom opnieuw vorm te geven. Sinds de jaren ‘80 organiseerde hij zogeheten meditatieweken georganiseerd in onder andere Zundert en Ranst (provincie Antwerpen).
In 2001 trad dom Jeroen Witkam na 34 jaar terug als abt om een jaar naar een trappistenklooster in India te gaan, waarna hij als gewoon monnik terugkeerde.
Bron: KDC-Knipselcollectie
Literatuur van en over Jeroen Witkam kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie (pdf, 75 kB)
KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.J. Witkam zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.
KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Witkam, J.J.’ vindt u het bedoelde materiaal.