Parochie Allerheiligst Hart van Jezus, Rotterdam

Archiefnummer: 631
Archiefnaam: AHJ
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1831-1971

Plaatsingslijst (pdf, 46 kB)

De ruïne van de kerk van de parochie van het H. Hart aan de Oldenbarneveltstraat in Rotterdam

Ten geleide
Parochie Allerheiligst Hart van Jezus, Rotterdam (1831-1971)
In mei 1881 voltooide architect Margry de kerk van het H. Hart, bijkerk van de H. Dominicus in Rotterdam. Met de pastorie was ze geheel tussen belendende percelen gebouwd, zodat alleen de voorgevel vanaf de straat zichtbaar was. Omdat ze in de Van Oldebarneveldtstraat gelegen was (no. 91), werd ze in de volksmond gewoonlijk "De Olde" genoemd.
Wegens belangrijke aanbouw buiten de Coolsingel besloot de bisschop de parochie van H. Dominicus te splitsen en de bijkerk van het H. Hart tot parochiekerk te verheffen (22 maart 1881). Ook deze werd aan de paters dominicanen toevertrouwd.
Tussen 1887 en 1923 zijn de parochiegrenzen tweemaal gewijzigd, 11 februari 1887, bij de aanbouw aan de Diergaardesingel ten behoeve van de St. Jozef en 1 oktober 1923 bij de oprichting van de Parochie O.L. Vrouw Rozenkrans.

14 Mei 1940 ging bij het bombardement van de stad de parochiekerk geheel verloren. Bij besluit van 29 maart 1954 werd de parochie opgeheven. Dit besluit trad 4 april daaropvolgend in werking.

Literatuur van en over de Parochie Hart van Jezus, Rotterdam kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over de Parochies Rotterdam zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Parochie H. Hart, Rotterdam’ vindt u het bedoelde materiaal.