Stenoniusstichting, Centrum voor Pastoraal in Europa

Archiefnummer: 230
Archiefnaam: STEN
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1953-1981

Het archief betreft voor het grootste deel het Europees Seminarie en het Instituut voor Europese Priesterhulp. De indruk bestaat dat een groot deel daarvan van J. Dellepoort afkomstig is. Een gedeelte van het archief gaat over het C.P.E. Centrum Pastoraal Europa en over gastarbeiders.

Plaatsingslijst (pdf, 294 kB)

Rothem-Meerssen. Europa Seminarie

Ten geleide
Stenoniusstichting, Centrum voor Pastoraal in Europa (1953-1981)
In 1960 is, na een congres in Wenen over priesternood in Europa, de Stenoniusstichting in het leven geroepen. De initiatiefnemers waren dr. Franz Jachym, aartsbisschop-coadjutor van Wenen, en dr. J.J. Dellepoort. De Stenoniusstichting werd 19-10-1960 canoniek opgericht door mgr. Moors, bisschop van Roermond.
De stichting wilde een centrale zijn, waar jonge mannen uit Nederland, België, Ierland, Zwitserland, Spanje, Malta en andere Europese landen, die zich wilden inzetten om later als priester te werken in een noodlijdend bisdom elders in Europa, zich konden oriënteren en werden voorbereid op hun latere vertrek.

Stenonius trachtte een internationale kerkelijke begeleiding op te bouwen van de Europese eenwording. Het had twee afdelingen. Dellepoort werd directeur van het Instituut voor Europese Priesterhulp. Dit was gevestigd in de Stokstraat te Maastricht. Het Instituut onderhield contacten met komende en vertrekkende kandidaten, organiseerde oriëntatie-dagen en belegde in de 60er jaren geregeld congressen over priesterroepingen en opleiding.
Aanvankelijk ook in Maastricht, maar vanaf 1963 in Rothem, gemeente Meerssen, functioneerde het Europees Seminarie, ook genoemd Europa-Seminarie. Dit was de tweede afdeling van Stenonius. Het gaf een éénjarige cursus die studenten, die al of bijna priester waren, opleidde voor een functie als priester in Europa. Het internaat bereidde deze kandidaten voor op hun vertrek naar een Groot-Seminarie in het buitenland. Het Europa-Seminarie gaf van 1966 tot 1973 als tijdschrift uit Peregrinator. In Madrid kwam midden 60er jaren ook een Europees Seminarie van Stenonius.

Aan het einde der 60er jaren werd Dellepoort opgevolgd door dr. Anton Vugts. Omdat de toeloop van studenten naar het Europees Seminarie toen sterk afman, werd een ander aandachtsveld gezocht. Dit werd de gastarbeiders-problematiek. De naam van het instituut werd veranderd in C.P.E. Centrum Pastoraal Europa.
Het Europa Seminarie is gesloten in 1970.

Literatuur van en over de Stenoniusstichting of het Europa seminarie of Centrum voor Pastoraal in Europa of Instituut voor Europese Priesterhulp kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Europa seminarie’ vindt u het bedoelde materiaal.