Gezelschap van de Stille Omgang te Amsterdam, afdeling Zwolle

Archiefnummer: 560
Archiefnaam: GSOZ
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van instelling
Datering: 1930-1968

Zie ook de archivalia van het Genootschap van de Stille Omgang te Amsterdam, afdeling Leeuwarden

Plaatsingslijst (pdf, 36 kB)

Affiche "Stille Omgang Amsterdam. Voor Zwolle en omgeving in de nacht van 7 op 8 maart a.s."

Ten geleide
Gezelschap van de Stille Omgang te Amsterdam, afdeling Zwolle (1930-1968)
De Stille Omgang te Amsterdam heeft als oorsprong het ‘Mirakel van Amsterdam' op 15 en 16 maart 1345. In een huis in de Kalverstraat ontving een zieke de H. Hostie, maar moest braken. Het braaksel werd in het vuur gegooid, waarop de Hostie geheel ongeschonden daarin verscheen. De Hostie gedroeg zich eigenzinnig en vestigde de aandacht op zich, waaruit men concludeerde dat het wonder bekend gemaakt moest worden. Een jaar later gaf de bisschop van Utrecht, Joannes van Arkel toestemming om het wonder te verkondigen. Op de plaats van het wonder werd later de Nieuwe Zijdskapel gebouwd, die nu niet meer bestaat.
Pelgrimage was in de middeleeuwen een belangrijke economische factor. De bedevaartscultus leidde in Amsterdam tot het ontstaan van de Sacramentsmarkt, die een keten van economische stimulansen op gang bracht en zo een belangrijke rol had in de opkomst van Amsterdam.
De middeleeuwse volksdevotie werd tijdens de reformatie als ‘Roomse afgoderij' beschouwd, moest ondergronds gaan (1578-1798) en kreeg zo een schuilkerkachtig karakter, de oorsprong van de ‘Stille Omgang'. In de 19e eeuw speelde de nu weer toegestane devotie een rol in de katholieke emancipatie. Ook in de 20e eeuw, na de Tweede Wereldoorlog, was er een bloeiperiode. Door wisselende tijdperken heen is deze devotie in steeds andere vormen blijven bestaan.

De plaatselijke afdelingen hadden als doelstelling het organiseren van een jaarlijkse bedevaart naar Amsterdam
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over het Gezelschap van de Stille Omgang te Amsterdam kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over de Stille Omgang zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Stille Omgang Zwolle’ vindt u het bedoelde materiaal.