Kuin, J.M.J.W.

Archiefnummer: 1022
Archiefnaam: KUIN
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1915-2001

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 84 kB)

Johan Kuin (1918-1995)

Ten geleide
J.M.J.W. Kuin (1918-1995)
Johan Kuin was lid van de Congregatie der Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus (MSC) en werd in 1945 te Stein tot priester gewijd. Omstreeks 1966 trad hij uit de congregatie na een Vaticaans proces voor zijn laicisering en dispensatie van het celibaat. Hij kreeg ook toestemming voor een kerkelijk huwelijk. In 1966 trouwde hij met Paula Roovers.

In 1975 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Eliot's Aswoensdag : een analyse van T.S. Eliot's Ash-Wednesday in het licht van zijn literair-kritische theorieën.
Kuin werkte voor de uitgeverij Kok-Agora te Kampen, schreef boekrecensies en artikelen in de Volkskrant en was docent aan de Frederik Muller Academie. Hij publiceerde studies over John Henry Kardinaal Newman, Graham Greene, en T.S. Eliot en schreef een biografie van Bernhard Delfgauw. Hij vertaalde An enquiry concerning human understanding van David Hume.
Kuin was betrokken bij de Algemene Nederlandse Vereniging voor Wijsbegeerte en de Wijsgerige Vereniging Thomas van Aquino en bij de Open Kerk Beweging. Ook was hij lid van de redactie van Te Elfder Ure.
Bron: plaatsingslijst

Literatuur van en over Johan Kuin kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Kuin, J.M.J.W.’ vindt u het bedoelde materiaal