Spiertz. M.G.

Archiefnummer: 1220
Archiefnaam: SPIE
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1954-2004

Plaatsingslijst (pdf, 280 kB)

Expositie prof.dr. M.G. Spiertz. 1961-1986. "Een kwart eeuw geloven in kundigheid"

Ten geleide
M.G. Spiertz (1928-2004) = Mathieu Philomina Gerardus Spiertz
Mathieu Spiertz werd op 18 april 1928 in het Limburgse Nieuwenhagen geboren. Na de lagere school bezocht hij het gymnasium van het Bisschoppelijk College in Sittard, het filosoficum van het kleinseminarie van Rolduc en het grootseminarie in Roermond. In 1953 werd hij tot priester gewijd. Hij kreeg de opdracht om aan de universiteit van Nijmegen geschiedenis te studeren. Tegelijkertijd was hij leraar aan het Bisschoppelijk College Roermond en daarna in deeltijd archivaris van het bisdom. In 1959 studeerde hij bij professor Rogier af en werd assistent van de Leuvense professor Van Houtte. In 1961 werd hij wetenschappelijk medewerker van Rogier aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1964 promoveerde hij bij hem op het proefschrift Maastricht in het vierde kwart van de achttiende eeuw. Kerkelijke, politieke en sociale verhoudingen 1775-1801. Spiertz heeft veel studies over het hertogdom Limburg en de latere provincie Nederlands-Limburg op zijn naam staan, met name over de kerkelijke ontwikkelingen. Hij schreef ook over de Hollandse Missie en de verhoudingen daarvan met Rome en als logisch vervolg over het Jansenisme. In 1971 werd voor hem aan de Radboud Universiteit de leerstoel ‘De geschiedenis van het Nederlandse Rooms-Katholicisme’ ingesteld. Al in zijn inaugurale rede kwam de voorgeschiedenis ter sprake van het schisma van 1723 waaruit de Oud-Katholieke Kerk ontstond. In 1998 kende de Stichting Oud-Katholiek Seminarie hem de Blaise Pascalprijs toe. Na ruime overweging had hij in 1972 het priesterambt verlaten, werd leek en trad in het huwelijk. Op 2 juli 1993 ging hij met emeritaat. Matthieu Spiertz overleed op kerstavond 24 december 2004 te Nijmegen.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over M.G. Spiertz kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over M.G. Spiertz zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Spiertz, M.G.’ vindt u het bedoelde materiaal.