Weerenbeck, B.H.J.

Archiefnummer: 65
Archiefnaam: WEER
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1882-1951

Plaatsingslijst (pdf, 179 kB)


Ten geleide
B.H.J. Weerenbeck (1878-1954)
Op 23 juni 1878 werd Bernardus Hermanus Josephus Weerenbeck geboren te Den Helder. Na de lagere school aldaar gevolgd te hebben, ging hij naar de Latijnsche school te Langweg en Gemert. Hij behaalde daar het diploma en liet zich inschrijven als student in de Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit te Amsterdam.
Van 1915 tot 1923 was hij docent aan de RK Leergangen te 's-Hertogenbosch en Tilburg. Ook was hij tijdelijk docent aan het St. Ignatius College te Amsterdam, afdeling gymnasium. In 1923 werd hij benoemd tot lector aan de RK Universiteit te Nijmegen. Hij promoveerde in 1927 aan de Universiteit te Amsterdam op het proefschrift Participe Présent et Gérondif. In 1937 werd hij Buitengewoon Hoogleraar aan de RK Universiteit te Nijmegen in de Franse en Provencaalse letterkunde. Weerenbeck heeft veel gepubliceerd. In 1948 ging hij met emeritaat en op 5 februari 1954 overleed hij te Amsterdam.

Literatuur van en over B.H.J. Weerenbeck kunt u vinden in RUQuest en Picarta.
-Bibliografie in KDC-Knipselcollectie.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over B.H.J. Weerenbeck zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.