Brabants Studentengilde van O.L. Vrouw

Archiefnummer: 134
Archiefnaam: BSG
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1929-1968

Plaatsingslijst (pdf, 173 kB)

Eén van de vele Maria-kapellen gebouwd door het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw, kapel te Oosterhout (NBr.)


Ten geleide
Brabants Studentengilde van O.L. Vrouw (1929-1968)
Het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw onderscheidde zich van andere gezelligheids- en vormingsverenigingen voor studenten door het feit dat de vereniging niet aan een bepaalde stad of faculteit gebonden was. Het beoogde te zijn “een beweging van alle Brabantse studenten, waarbij de eigen volksaard en cultuur wordt benadrukt zonder zich hoger te waarderen dan de andere gewesten en ter voorkoming van een lagere waardering door de andere gewesten.”
Het gilde was verdeeld in kringen, waarin geregeld contact (m.n. in de academiale vakanties) mogelijk was. Het belangrijkste waren de studiekampen en daarbij aansluitend de landdagen, welke vergezeld gingen van de bouw en inzegening van een Mariakapel. De bouw van zo'n kapel, bekostigd uit het kapelfonds, vormde het symbool van de werkzaamheid van het gilde.

Literatuur van en over het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Brabants Studentengilde [van Onze Lieve Vrouw]’ vindt u het bedoelde materiaal.