Comité Welcome van de Katholieke Universiteit Nijmegen

Archiefnummer: 1034
Archiefnaam: CWKU
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Instellingsarchief
Datering:1968-1987

Het archief  bestaat grotendeels uit correspondentie, bestuursstukken en stukken over activiteiten en excursies.

Plaatsingslijst (pdf, 35 kB)


Ten geleide
Comité Welcome van de Katholieke Universiteit Nijmegen (1968-1987)
Het Comité Welcome is officieel opgericht in 1969, maar haar werkzaamheden zijn het jaar ervoor al van start gegaan. Het was een instelling die zich op de Katholieke Universiteit heeft beziggehouden met buitenlandse betrekkingen. Het comité is opgericht door vrouwen van professoren die zelf een tijd in het buitenland hebben doorgebracht. Huisvesting voor de professoren en hun gezinnen en eerste opvang van hun echtgenotes waren aanvankelijk de doelen van het comité. Speciaal voor hen werden er koffieochtenden georganiseerd bij gastvrouwen in Nijmegen, want veel vrouwen werkten destijds nog niet. Op deze manier probeerde het comité hen te helpen bij het opbouwen van sociale contacten en hen wegwijs te maken in Nederland. Daarnaast werden er veel excursies en activiteiten georganiseerd voor de buitenlandse gezinnen. Hierbij moet men denken aan stedentrips naar bijvoorbeeld Amsterdam of Antwerpen, bowlingavonden of Sinterklaas- en Kerstvieringen.

Het Comité Welcome was in 2002 nog steeds actief, maar wel enigszins veranderd. De koffieochtenden zijn verdwenen en activiteiten werden meer op de weekenden gericht en zijn aangepast aan de tijd. Naast professoren uit het buitenland, richtte men zich nu ook op buitenlandse studenten. Familieleden van het bestuur vingen de buitenlandse gasten en hun familie op tijdens hun verblijf hier aan de Universiteit. Overigens is dit niet in het archief terug te vinden, omdat het tot 1987 loopt.

Literatuur van en over het Comité Welcome kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Comité Welcome’ vindt u het bedoelde materiaal.