Gilde achter 't Vercken

Archiefnummer:225
Archienaam: GAV
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1954-1973 (1982)

Plaatsingslijst (pdf, 50 kB)

Leden van het Gilde Achter ’t Vercken, z.j.

Ten geleide
Gilde Achter 't Vercken, Vereniging van Neerlandici, Nijmegen (1940-1973)
Het Gilde Achter 't Vercken, Vereniging van Neerlandici in Nijmegen, was de faculteits- en sectievereniging van de studenten in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Het gilde werd opgericht in 1940 omdat toen het aantal studenten Nederlands zodanig was toegenomen dat tot de oprichting van een faculteitsvereniging kon worden besloten. Het heeft tot in de jaren zeventig bestaan.
In tegenstelling tot andere faculteitsverenigingen regelde het gilde niet alleen wetenschappelijke activiteiten, maar was het er ook voor alle overige activiteiten van neerlandici. Ook het contact met de wetenschappelijke staf werd onderhouden door het gilde. Bijna alle neerlandici waren dan ook lid.
Het aantal huwelijken tussen de leden was groot. Zo groot dat er van de kant van de senaat wel eens bezwaren kwamen tegen het te eenzijdig op gezelligheid gerichte karakter van het gilde. Er werden echter wel degelijk veel op de neerlandistiek gerichte bijeenkomsten georganiseerd.
Aan het begin van de jaren zeventig is het gilde in de woelingen van de linkse omwentelingen aan de Katholieke Universiteit ten onder gegaan. Er worden nu nog reünies gehouden. De lotgevallen van het Gilde zijn beschreven in De dood van het vercken : een beschouwing over de lotgevallen van het Instituut Nederlands van de KUN in de jaren 1960-1975 / Jan van Bakel.

Literatuur van en over het Gilde Achter ’t Vercken kunt u vinden in  RUQuest, zoek op ‘dood Vercken’, en Picarta.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Vercken’ vindt u het bedoelde materiaal.