Sodalitium Studiosorum D.E.L.O.S., Amsterdam

Archiefnummer: 1313
Archiefnaam: DELO
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Archivalia van instelling
Datering: z.j.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

Ten geleide
Sodalitium Studiosorum D.E.L.O.S., Amsterdam (z.j.) [1947-1968]
Sodalitium Studiosorum D.E.L.O.S. was een dispuut van de Katholieke Studenten Vereniging Sanctus Thomas Aquinas, Amsterdam. Het werd in 1947 opgericht. De leden-gymnasiasten werden geinspireerd door de Griekse mythologie. In de beginjaren werden de lustra groots gevierd. In deze periode werd ook het Thomasliedboek heruitgegeven onder leiding van Delos. Er was toen grote rivaliteit tussen de disputen, waarbij de na de oorlog gestichte disputen minder aanzien genoten. Om Delos onder de aandacht te brengen en het aanzien van het dispuut te vergroten werd bij het lustrum van 1952 als stunt de receptie gehouden in de stijlkamers van het Stedelijk museum in Amsterdam. In die tijd werd ook de Thomasroeiwedstrijd gewonnen. De inauguratie van nieuwe leden vond jaarlijks plaats in de regentenkamer van het museum “Onze Lieve Heer op Zolder”. In 1962 duurde het lustrumfeest een week en het begon en eindigde met een H. Mis. Hieraan was niet vreemd dat het dispuut twee paters telde onder zijn leden en vrij veel oud-leerlingen van het St. Ignatiuscollege uit Amsterdam.

Vanaf 1969 werd, samen met de veranderende opvattingen van de studenten, o.a de Latijnse naamgeving van de functies (praeses, ab-actis) ter discussie gesteld, evenals het brengen van de christelijke groet bij het begin en einde van de vergaderingen. Na 1969 werden geen nieuwe leden meer opgenomen.
De lustrumviering 2007 in Landgoed Engelenburg te Brummen was de laatste viering met een  tweedaags programma, met als kern het lustrumdiner en een overnachting ter plekke. Dit is min of meer het slotfeest van Delos geworden. Een gedenkboek is samengesteld door Rob Ammerlaan.
Het 13e lustrum werd gevierd op 1 mei 2012 in Den Bosch. Besloten werd om toekomstige lustrumvieringen te beperken tot een programma voor één dag en tevens voor de jaarlijkse diësvieringen om het jaar de dames te laten participeren. De Dies wordt nog jaarlijks gevierd door het afnemend aantal Delosleden.
Bron: Wijnand Wosten, 2012