Cornelissen, J.D.M.

Archiefnummer: 1338
Archiefnaam: CORJ
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1935-1950, (z.j.)

Plaatsingslijst (pdf, 159 kB)

J.D.M. Cornelissen (1893-1947) Olieverfportret door L.J.J. Boers, 1952

Ten geleide
J.D.M. Cornelissen (1893-1947)
Joannes Dominicus Maria Cornelissen werd geboren te 's-Hertogenbosch op 27 september 1893. Hij was hoogleraar vaderlandse en algemene geschiedenis der nieuwere tijden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Tussen 1945 en 1946 zou hij de functie van rector magnificus van de KUN vervullen. Hij was bovendien verbonden aan het Nederlands Historisch Instituut te Rome. Cornelissen was rector tijdens de wederopbouw van het door de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen Nijmegen. Het was een turbulente periode voor de universiteit en de campus lag gedeeltelijk in puin. Er werd geleund op hulpverlening uit binnen- en buitenland.[1]

Tijdens de oorlog speelde Cornelissen een belangrijke rol in het hooglerarenverzet, en na de oorlog was hij lid van de ‘zuiveringscommissie’, een initiatief om collaborateurs onder studenten en hoogleraren op te sporen en te straffen. Een groot deel van zijn persoonlijke archief is in de oorlog verloren gegaan. Hierdoor zijn de meeste archiefstukken uit de periode 1945 tot 1947. Hij stierf op 5 augustus 1947. Zijn dood werd door zijn collega L.J. Rogier in verband gebracht met de persoonlijke verliezen van Cornelissen tijdens de oorlog.
[1] J. Brabers, Een zoet juk, Rectores magnifici van de Radboud Universiteit over hun rectoraat 1923-2014 (Nijmegen 2014) 62-63.

Literatuur van en over J.D.M. Cornelissen kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.D.M. Cornelissen zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Cornelissen, J.D.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.