Blaisse, P.A.

Archiefnummer: 784
Archiefnaam: BLAI
Sector: Politiek
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1935-1979

Plaatsingslijst (pdf, 64 kB) vernieuwd juli 2019

P.A. Blaisse (1911-1990) in 1952, kandidaat voor de 2e Kamer

Ten geleide
Pieter Alphons Blaisse (1911-1990)
Pieter Blaisse werd geboren in Amsterdam. Hij bezocht het Gymnasium en studeerde rechten in Amsterdam en economie in Hannover. Hij werkte als secretaris bij o.m. Philips Gloeilampenfabriek, bij de Hoofdgroep Industrie en na de oorlog als directeur buitenlandse economische betrekkingen bij het ministerie van Economische Zaken. In 1952 werd hij lid van de Tweede Kamer voor de KVP en in 1958 ook van het Europees Parlement, beide tot 1967. In dat jaar werd hij bijzonder hoogleraar Juridische en economische aspecten van internationale organisaties aan de TU Delft. Zijn belangrijkste publicatie is: De Handelspolitiek van Nederland,  1948, in de reeks De Nederlandse volkshuishouding tussen twee wereldoorlogen. Blaisse overleed in 1990 te Den Haag.

Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over P.A. Blaisse kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over P.A. Blaisse zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Blaisse, P.A.’ vindt u het bedoelde materiaal.