Algemene Katholieke Kunstenaars-Vereniging

Archiefnummer: 352
Archiefnaam: AKKV
Sector: Stands- en vakorganisaties
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1929-2008

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Het archief bevat in hoofdzaak stukken van de vakgroep Bouwkunst.
Vanaf het plaatsingsnummer 370 zijn archivalia beschreven afkomstig van Jan van Dongen. Ook deze stukken hebben vooral betrekking op de vakgroep Bouwkunst, waarvan Jan van Dongen ruim dertig jaar (1935-1965) bestuurslid is geweest. Bovendien staan veel van deze stukken in verband met het orgaan van de vereniging, waarvan Van Dongen redactielid was. Het persoonlijk archief van Van Dongen berust op het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam. Van de inventaris hiervan is een exemplaar in het KDC aanwezig (sign.nr. KDC b 1835) .

Plaatsingslijst (pdf, 2,2 MB) (vernieuwd april 2019)

"Vocaal Ensemble Studium Chorale luistert de AKKV dag op", 1990

Ten geleide

Algemene Katholieke Kunstenaars-Vereniging (1920-1991)
De Algemene Katholieke Kunstenaars-Vereniging (AKKV) was een vereniging met een standsorganisatorisch karakter van alle katholieke beoefenaars van de kunst in Nederland. De vereniging werd opgericht op 22 december 1920. Onder het hoofdbestuur van de vereniging ressorteerden in opzet de vakgroepen Bouwkunst (aanvankelijk groep Architectuur geheten), Beeldende Kunsten, Sierkunst, Toonkunst, Letterkunde en Toneelkunst. De eerste vier bovengenoemde groepen fungeerden ook werkelijk als zodanig, de laatste twee kwamen niet verder dan hun oprichting. Elke vakgroep was onderverdeeld in gewestelijke kringen, overeenkomstig de Nederlandse diocesen, met aan het hoofd van iedere kring een diocesaancommissaris, welke zitting had in het groepsbestuur. Tot de groep Bouwkunst trad in 1946 de Katholieke Vereniging van Architecten (KVA) toe.

Van 1922-1930 was Mededelingen het orgaan van de vakgroep Bouwkunst. Van 1930-1933 was Van Bouwen en Sieren het orgaan van de groepen Bouwkunst en Beeldende Kunsten. Vanaf 1933 werd Van Bouwen en Sieren opgenomen in het RK Bouwblad (1929-1939), waardoor dit het officieel orgaan van de AKKV werd. Van 1940-1942 was de naam Het Bouwblad, en na een onderbreking werd het in 1946 voortgezet als het Katholiek bouwblad. Dit bestond tot 1959 en werd voortgezet als Tijdschrift voor Architectuur en Beeldende Kunsten. In 1982 werd de naam van de vereniging: Algemeen Kristelijk Kunstenaars Verbond.

Literatuur van en over de Algemene Katholieke Kunstenaars-Vereniging of AKKV kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over het Algemeen Kristelijk Kunstenaars Verbond zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘AKKV’ vindt u het bedoelde materiaal.