Nederlandse Katholieke Vereniging van Handelsvertegenwoordigers, Handelsagenten en Verzekeringsinspecteurs Sint Christoffel, afdeling Breda

Archiefnummer: 417
Archiefnaam: CHBA
Sector: Stands- en Vakorganisaties
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1936-1972

Plaatsingslijst (pdf, 34 kB)

Kathedrale kerk St. Barbara, Breda, z.j.

Ten geleide
Nederlandse Katholieke Vereniging van Handelsvertegenwoordigers, Handelsagenten en Verzekeringsinspecteurs Sint Christoffel, afdeling Breda (1936-1972) 
De eigenlijke naam van de afdeling Breda was: St. Barbara, afdeling der Nederlandse R.K. Vereniging van Handelvertegenwoordigers, Agenten en Verzekerings-inspecteurs St. Christoffel.  Hieronder een algemene inleiding over de landelijke Vereniging.

In 1917 ontstond de Ned. R.K. Handelsreizigersvereeniging "St. Christoffel" door het samengaan van de R.K. Handelsreizigersvereeniging te Rotterdam en de Ned. Bond van R.K. Handelsreizigersvereenigingen St Christoffel te Den Bosch. Niet alle plaatselijke afdelingen droegen overigens de naam St. Christoffel. Algemeen voorzitter werd toen W.C.F. van Hest, algemeen secretaris A.F. Koenders, met als algemeen geestelijk adviseur kapelaan H.J. Meyerink. In 1917 waren er 1400 leden, een jaar later 1843 verdeeld over 32 afdelingen. Het weekblad, later maandblad Sint Christoffel was van 1917-1972 het orgaan van de landelijke vereniging. Diverse nieuwe activiteiten werden in 1918 verdeeld over de plaatselijke afdelingen: een commissie voor spoorwegaangelegenheden (afd. Den Bosch), uitwerking program van actie (afd. Utrecht), retraite-commissie (afd. Deventer), plaatsingsbureau voor buiten betrekking geraakte leden (afd. Nijmegen), een ondersteuningsfonds voor buiten betrekking geraakte leden, met aanvankelijk een uitkering van f 10,- gedurende 6 weken (afd. Tilburg). Verder werd een fonds opgericht voor uitkering bij overlijden. In 1927 werd het vroegere kantoor van de Nederlandse Spoorwegen aan het Stationsplein te Utrecht als hoofdkantoor in gebruik genomen.
Een Vakopleiding voor handelsreizigers en -agenten kwam er dankzij de Stichting van de Federatie in oktober 1939. Ook werd een Sociaal economische studieclub opgericht met studieclubs in 30 afdelingen. Op 1 januari 1940 sloot de Vereniging zich aan bij de vakcentrale R.K. Werkliedenverbond RKWV. De mobilisatie en oorlog waren een tijd van achteruitgang. Het Werkloosheidsfonds werd tijdens de bezetting in beslag genomen.
Op het tweedaags congres van de Vereeniging in 1950 bij gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de afdeling Nijmegen werd door voorzitter Koot vooruitgekeken naar een toekomst met West-Europees betalingsverkeer, liberalisatie van de handel en een Europese arbeidsverdeling. Er was discussie over de plaats van de Vereniging in de KAB. Er werd opnieuw een Solidariteitsfonds opgericht voor in nood verkerende leden en er werd een vakgroep Verkeer opgericht. Het gouden jubileum werd gevierd in 1964. (Bij het samengaan in 1917 was er al een Ned. Bond te Den Bosch die waarschijnlijk in 1914 is opgericht.) In 1966 was de naam: St. Christoffel, Vereniging van handelsvertegenwoordigers.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Christoffel Breda of St. Barbara Breda kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over de Ned. RK Vereeniging van Handelsreizigers Sint Christoffel zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Christoffel’ vindt u het bedoelde materiaal. (Niet specifiek over de afdeling Breda.)