Smulders, J.N.J.

Archiefnummer: 411
Archiefnaam: SMUJ
Sector: Zieken- en gezondheidszorg
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1909-1951

Het archief bevat knipsels over periodieke onthouding, correspondentie van Smulders - o.m. met de gynaecoloog/sexuoloog J.G.H. Holt waarmee hij heeft samengewerkt - en enkele, veelal door Smulders in de vorm van kanttekeningen bewerkte boeken over sexualiteit en geboortenbeperking. Enkele latere plaatsingsnummers hebben betrekking op materiaal afkomstig van de zoon van Smulders, A.J.M. Smulders. De nrs. 45-46 van diens archivalia gaan over het werk van de vader. Het KDC-archief van J.G.H. Holt bevat ook materiaal over Smulders.

Plaatsingslijst (pdf, 64 kB)

J.N.J. Smulders (1872-1939)

Ten geleide
J.N.J. Smulders (1872-1939)
Smulders werd te Sint Michielsgestel geboren. Hij studeerde eerst op het seminarie maar ging later naar de Universiteit van Amsterdam waar hij voor arts studeerde. Van 1904 tot 1913 was hij huisarts te Schijndel. Van 1913 tot 1938 was hij geneesheer-directeur van het zwakzinnigengesticht Huize Assisië te Udenhout. Hij introduceerde in 1930 het werk van Ogino en Knaus in Nederland. Deze twee artsen hadden het systeem van de periodieke onthouding ontwikkeld. Smulders breidde dit uit tot de methode Ogino-Knaus-Smulders, waarover hij onder andere het boek Periodieke onthouding in het huwelijk publiceerde, dat werd vertaald in het Duits en Frans.

Literatuur van en over J.N.J. Smulders kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland
- Bibliografie: Westhoff, J.J.M., Natuurlijk geboortenregelen in de twintigste eeuw. De ontwikkeling van de periodieke onthouding door de Nederlandse arts J.N.J. Smulders in de jaren dertig.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.N.J. Smulders zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Smulders, J.N.J.’ vindt u het bedoelde materiaal.