Vereniging Scouting Nederland

Archiefnummer: 1039
Archiefnaam: SN
Sector: Jeugd
Soort archief: Instellingsarchief
Datering:1973-2005

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Het archief bevat ook archivalia van rechtsvoorgangers

N.B. Het KDC-archief van de Stichting Katholiek Jeugdwerk in Noord-Brabant bevat stukken betreffende Scouting Nederland.

Plaatsingslijst (pdf, 927 kB)

Vereniging Scouting Nederland. Nijmegen, 1981

Ten geleide
Vereniging Scouting Nederland (1973-2005)
1. Korte geschiedenis van de archiefvormer
Op 6 januari 1973 fuseerden het Nederlands Padvindsters Gilde (NPG), de Nederlandse Padvindersvereniging (NPV) [Zie het KDC-archief Vereniging de Nederlandse Padvinders , de Nederlandse Gidsen Beweging (NGB) en de Katholieke Verkenners (KV). [Zie het KDC-archief Katholieke Jeugdbeweging en Katholieke Verkennersbeweging] De nieuwe vereniging kreeg de naam Scouting Nederland (SN).

Vóór 1973 was er al regelmatig sprake geweest van samenwerking zoals bij de actie "Een heitje voor een karweitje" en bij de Nationale Waterkampen maar hoewel de overeenkomsten groter waren dan de verschillen zou het vele jaren duren alvorens de fusie een feit was. In 1966 werd een werkgroep in het leven geroepen met de opdracht te onderzoeken of de organisatie en de administratie van de afzonderlijke organisaties konden worden samengesmeed tot één geheel. In 1968 gingen de Nationale Padvindersraad (KV en NPV) en de Nationale Padvindstersraad (NGB en NPG) op in de Federatie Scouting Nederland. In 1972 verscheen het gezamenlijke blad Scouting. De hoofdkwartieren in Den Haag en Utrecht werden opgeheven en op 20 oktober 1973 werd onder het motto "Spel opent alle deuren" het nieuwe (gezamenlijke) landelijk bureau in Amersfoort officieel geopend door koningin Juliana. Vanuit het landelijk bureau (vanaf 2004 Landelijk Servicecentrum geheten) opereert het centrale ondersteuningssysteem voor gewesten, districten en groepen. Het voert de besluiten uit van de landelijke raad en van het landelijk bestuur.

Het hoogste orgaan binnen SN is de landelijke raad. Hierin is iedere regio vertegenwoordigd. De regio's bieden ondersteuning aan scoutinggroepen en organiseren trainingen. Het waterwerk is ook verdeeld in landelijke en regionale admiraliteiten. De structuur van SN is gebaseerd op de opvatting dat vooral vanuit het landelijk niveau de identiteit bewaakt moet worden en dat taken zoals het ontwikkelen van spel en spelmateriaal, het geven van cursussen en trainingen en het begeleiden van vrijwilligers vanuit dit niveau moeten worden opgezet en uitgevoerd. Grote evenementen worden ook op landelijk niveau georganiseerd.

Het doel van de vereniging is "het bieden van een plezierige beleving van de vrije tijd aan jongens en meisjes, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid".
Het scoutingspel is onderverdeeld in speltakken (leeftijdscategorieën). Waren jongens en meisjes eerst veelal gescheiden, na de fusie ontstonden er steeds meer gemengde speltakken. Tegenwoordig staan de meeste scoutinggroepen in Nederland open voor zowel jongens als meisjes. Binnen het door SN aangereikte kader zijn individuele groepen vrij om veel zaken zelf te regelen. Het hoogste orgaan van een groep of vereniging is de groepsraad. Het spelaanbod wordt verzorgd door getrainde vrijwilligers. De meeste scoutinggroepen in Nederland zijn aangesloten bij de landscouts. Daarnaast zijn er speciale groepen opgericht voor waterscouts en luchtscouts. Gehandicapte scouts hebben hun eigen speltak: Blauwe Vogels/Bijzondere Eisen. De onderverdeling in leeftijdscategorieën anno 2011 is als volgt:
Voor 5 t/m 7 jaar - Bevers, 7 t/m 11 jaar - Welpen, 11 t/m 15 jaar - Scouts, 15 t/m 18 jaar - Explorers, 18 t/m 21 jaar - Roverscouts, 21 jaar en ouder - Plusscouts.

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis na 1973:
1975 - In Ommen wordt de eerste Scout-In, een weekendkamp voor staf en leiding, georganiseerd. Hieraan doen zo'n 7000 leiders en leidsters mee.
1980 - Verhuizing van het landelijk bureau van Amersfoort naar Leusden. De Scoutshop verhuist vanuit Den Haag eveneens naar Leusden.
1981 - ZKH Prins Claus wordt de nieuwe beschermheer.
1982 - Viering van de Flevomoot (400 deelnemers uit 7 landen) in Dronten.
1984 - In Harderhaven wordt het "centrum aan de waterkant " gerealiseerd.
1985 - Jubileumjaar met de Jubileum Jamboree ( 7000 deelnemers uit 20 landen) gehouden in Apeldoorn. Voor kinderen vanaf 5 jaar begint een nieuwe speltak "De Bevers".
1989 - ZKH Prins Bernhard neemt afscheid als koninklijk commissaris
1990 - Assistentie van SN bij de Wereldspelen voor Gehandicapten in Assen. Nieuwe (gemengde) speltakken: Esta's (7-10 jaar), Scouts (11-14 jaar) en Explorers (15-17 jaar).
1993 - Opening van het Scouting Nederland Museum in Baarn.
1995 - SN organiseert de 18e Wereld Jamboree in Dronten (24000 deelnemers uit 166 landen). De eerste jamboree die werd georganiseerd in overleg met de wereldbond van de meisjes.
1997 - Het land wordt ingedeeld in regio's. De districten verdwijnen.
2000 - SN organiseert de eerste nationale jamboree in Dronten. Sinds 2000 organiseert SN iedere 4 jaar een nationale jamboree voor scouts en explorers. Bij de watergroepen doen de Dolfijnen hun intrede.
2003 -Landelijke acties tegen de aangekondigde subsidiestop per 1 januari 2004. Deelname aan de Wereld Jamboree in Thailand wordt gecombineerd met een bezoek aan de Scouts in Indonesië.
2004 - SN verliest de overheidssubsidie. Voor oudere leden die geen vaste functie bekleden binnen Scouting worden de Plusscouts opgericht.
2005 - HKH Prinses Maxima wordt beschermvrouwe van SN.
2007 - Scouting bestaat een eeuw.
2010 - Jubileumjaar. Scouting in Nederland bestaat 100 jaar

2. Verantwoording van de inventarisatie:
Gezien de omvang (139 meter) en het ontbreken van ordening en beschrijvingen was het op voorhand vaak niet mogelijk om stukken die bij elkaar horen in één keer bij elkaar te krijgen. Er is voor gekozen om, gezien de beschikbare tijd , voor de voet weg te gaan beschrijven en gaande het proces te bekijken wat al bij elkaar kon worden beschreven. Niet alle jaarverslagen zijn terug te vinden in de inventarislijst. Deze zijn te vinden in de bijlagen van de vergaderingen van het landelijk bestuur. De laatste vergaderingen van het landelijk bestuur dateren van 2002. Het archief bevat relatief weinig materiaal van personen en groepen .

Materiaal daterend uit de periode van vóór 1973 is in veel gevallen ondergebracht in de archieven van rechtsvoorgangers. Het betreft hier de archieven van respectievelijk: KV (Katholieke Jeugdbeweging (KJB)), nrs. 785 t/m 801; NGB, nrs. 985 t/m 1010; NPV, nrs. 1558 t/m 1685 (o.a. stukken betreffende koempoelans en de actie "'n heitje voor een karweitje" waar ook de andere verenigingen bij betrokken waren); NPG, nrs. 979 t/m 986. In totaal gaat het hier om 4,75 meter. Bij de archivering werden dubbele exemplaren verwijderd evenals ordners, mappen, paperclips en plastic. Na overbrenging naar bibliotheek en KLiB van het daarvoor bestemde materiaal is de omvang van het archief nu 69,25 meter schaplengte.

Het bijgevoegde archiefschema biedt hulp bij het zoeken naar specifieke onderwerpen. Het is mogelijk dat soortgelijk materiaal zich in meerdere rubrieken bevindt. Zo zijn bijvoorbeeld conferenties en seminars te vinden in de rubrieken 74 en 80.

3. Rubriekenschema van het archief van Scouting Nederland (SN/1039):
1 Landelijke raad
10 Raad van de vereniging
20 Bestuur, directie en landelijk bureau
21 Landelijk bestuur
22 Dagelijks bestuur en landelijk bureau
24 Statuten en huishoudelijk reglement
25 Beleid, financiën en jaarverslagen
25.1 Begroting en jaarrekening
25.2 Financiën (inclusief subsidies en sponsoring), registratie en administratie
25.3 Beleidsplannen en werkplannen
25.4 Jaarverslagen
26 Onderscheidingen
27 juridische zaken
28 Rapporten, verhandelingen, nota's en onderzoeken
30 Spelzaken en speltakken
31 Spelcollege
32 Spelberaad
33 Bevers, welpen en kabouters (esta's en dolfijnen)
34 Verkenners en padvinders, gidsen en padvindsters, scouts
35 Rowans en sherpa's, explorers
36 Pivo's en jongerentak
37 Waterwerk
38 Bijzondere eisen (BE) /Blauwe Vogels
39 Overig
40 Training en vorming
41 Bevers, welpen en kabouters (esta's en dolfijnen)
42 Verkenners en padvinders, gidsen en padvindsters, scouts
43 Rowans en sherpa's, explorers
44 Jongerentak
45 Waterwerk
47 Vergaderingen en correspondentie
48 Cursussen en cursusstaf
49 Overig
50 Voorlichting en werving
51 Vergaderingen
52 Correspondentie
57 Ledenbladen en media
58 Voorlichtingsmateriaal
59 Overig
60 Levensbeschouwing
70 Projecten, activiteiten en kampen, conferenties, congressen en seminars, Scoutshop, buitencentra en kampterreinen, jubileums
71 Projecten, activiteiten en kampen
74 Conferenties, congressen en seminars
75 Scoutshop, buitencentra en kampterreinen
76 Jubileums
80 Internationale zaken
90 Diverse commissies, werkgroepen en teams
100 Gewesten, districten en groepen
150 Stukken behorende bij de rechtsvoorgangers en stukken betreffende de fusie
200 Overig

Literatuur van en over Scouting Nederland kunt u vinden in RUQuest. Zie ook Willem Dings en Marco de Greef: Katholieken en het spel van verkennen, van RKP tot Scouting Nederland 1912-1973 (Nijmegen 1986) en de website Scoutpedia.nl

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Scouting Nederland zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Scouting’ vindt u het bedoelde materiaal.