Algemene Emigratie Centrale

Archiefnummer: 759
Archiefnaam: AEC
Sector: Caritas en maatschappelijk werk
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1952-1988

N.B. Dit archief maakt samen met het archief van de Katholieke Centrale Emigratie Stichting één fonds uit. Zie ook het KDC-archief van de Nederlandse Katholieke Arbeidersbeweging, bisdom Breda

Plaatsingslijst (pdf, 43 kB)

Familieleden van het echtpaar Aukes Stockmann stappen op de boot om te emigreren naar Canada. Op de voorgrond Joke Goossens-Stockmann en haar zoons Marius en Pieter, 1960

Ten geleide
Algemene Emigratie Centrale (1952-1988)
De Algemene Emigratie Centrale was een federatie van aanvankelijk twaalf, later dertien maatschappelijke organisaties, waaronder de Hervormde Emigratie Commissie, de Stichting Joods Maatschappelijk Werk, het Bureau Emigratie van Gerepatrieerden uit Indonesië en de Stichting Humanistisch Centrum Mens en Wereld. Midden jaren vijftig zullen ook de Gereformeerde Stichting tot Bijstand van Emigranten en Geëmigreerden en de Nederlands-Zuidafrikaanse Vereniging worden erkend als aanmeldingsorgaan.
Naast de AEC waren er de Christelijke Emigratie Centrale (1938), de Katholieke Centrale Emigratie-Stichting (1949). De Nederlandse overheid zag emigratie als internationale arbeidsbemiddeling. De Wet op de Organen voor de Emigratie regelde in 1952 de uitvoering van het emigratiebeleid en de invloed van de organisaties er op.
De emigratieorganisaties claimden zich te richten op het belang van de emigranten en hun geestelijke verzorging. De organisaties hadden echter ook belang zoveel mogelijk emigranten. Voor iedere emigrant kregen ze een bedrag aan subsidie.
Bron: Ga het na in het Nationaal Archief

Literatuur van en over de Algemene Emigratie Centrale kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Emigratie’ vindt u het bedoelde materiaal.