Katholieke Centrale Emigratie Stichting

Archiefnummer: 46
Archiefnaam: KCES
Sector: Caritas en maatschappelijk werk
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1953-1994

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Dit archief maakt samen met het archief van de Algemene Emigratie Centrale één fonds uit.

Plaatsingslijst (pdf, 147 kB) vernieuwd januari 2014

Affiche Katholieke Centrale Emigratie Stichting "Emigreer op een goed kompas", [1954]

Ten geleide
Katholieke Centrale Emigratie Stichting (1953-1994)
De Katholieke Centrale Emigratie Stichting, voorheen RK Emigratie-vereeniging genaamd, werd opgericht in 1949 en was gevestigd in Scheveningen.
Naast de Katholieke Stichting waren er de Christelijke Emigratie Centrale (1938) en de Algemene Emigratie Centrale (1952). Deze laatste was een federatie van dertien maatschappelijke organisaties. Na een begin van organisatie vóór de Tweede Wereldoorlog, werden daarna vooral vanuit de boerenbonden emigratiecommissies en emigratiediensten gevormd. De arbeiders- en middenstandsverenigingen, vrouwenorganisaties, werkgevers en werknemersverenigingen volgen later.
De Stichting verzorgde in samenwerking met de diocesane emigratiestichtingen de voorlichting, de dossier-samenstelling en de voorbereiding voor de katholieke emigranten. Voorts diende de stichting de nazorg van de katholieke Nederlandse immigranten in de immigratielanden.
De Rooms-katholieke Kerk volgt een zelfde patroon als de andere confessionele organisaties. De katholieke Nederlandse emigrant dient zich in te schrijven bij een bestaande parochie in zijn omgeving. Dit paste in het assimileringsbeleid van veel immigratielanden.
Bron: Piusalmanak en Ga het na in het Nationaal Archief

Literatuur van en over de Katholieke Centrale Emigratie Stichting kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Katholieke Centrale Emigratie Stichting’ vindt u het bedoelde materiaal.