Campen, J.F. van

Archiefnummer: 697
Archiefnaam: CAJF
Sector: Caritas en maatschappelijk werk
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1962-1983

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Het archief bevat o.m. verslagen van het Katholiek Maatschappelijk Beraad

Plaatsingslijst (pdf, 77 kB)


Ten geleide
J.F. van Campen (1920-2015)
Jos. F. van Campen hield zich zijn hele leven bezig met de ondersteuning van emigranten en immigranten. Hij zag in dat mensen zich niet meer door grenzen laten tegenhouden op zoek naar een bestaan.
Hij was directeur van de Katholieke Emigratie Centrale in Den Haag. [Zie ook de KDC-archieven van de Katholieke Centrale Emigratie Stichting en de Algemene Emigratie Centrale, die samen één fonds vormen.] Zijn medewerkers noemden hem ‘Mr. Emigration'. Na zijn pensionering ging hij gewoon door, nu als onbezoldigd voorzitter met dezelfde taak. Het emigratiebureau begeleidde vanaf 1943 500.000 Nederlanders bij het opbouwen van een nieuw bestaan elders.

Van Campen was mede-oprichter van de Stichting Cura Migratorum, die Rooms-Katholieke immigranten hielp. Tot 1996 was hij voorzitter van het bestuur daarvan. Hij was ook secretaris van het Katholiek Maatschappelijk Beraad. Zie ook het KDC-archief van de Stichting Katholiek Maatschappelijk Beraad. In 1991 ontving hij voor zijn werk een pauselijke onderscheiding.

Literatuur van en over Jos F. van Campen kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.F. van Campen zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Campen, J.F. van’ vindt u het bedoelde materiaal.