Gribling, J.P.
Archiefnummer: 1000
Archiefnaam: GRIB
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1930-1992
Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris
Ten geleide
Jacobus Petrus Gribling (1915-1993)
Joop Gribling werd geboren te Oudenbosch, op 26 juni 1915. Hij volgde van 1931 tot 1935 een opleiding humaniora aan de missiehuizen te Soesterberg en Uden. Logischerwijs ging hij daarna naar het grootseminarie. Vanaf 1935 verbleef hij te Soissons (Frankrijk), maar hij moest zijn studie in 1937 opgeven toen zijn vader overleed. Bij zijn terugkomst in Nederland ging hij aan de slag als ambtenaar op het Departement van Justitie, maar op 2 mei 1942 (twee weken voor zijn huwelijk) werd hij op staande voet ontslagen vanwege zijn anti-Duitse houding. Om zijn gezin te kunnen onderhouden, beproefde Gribling zijn kwaliteiten in het verzekeringswezen. Maar daar stapte hij na een aantal jaren uit wegens een onzakelijke instelling.
In juli 1947 werd de Stichting Katholiek Instituut voor Filmscholing in het leven geroepen. Gribling werd directeur van het instituut dat zich vestigde te Amsterdam. Doel van de stichting was "de mening der Nederlandse katholieken ten opzichte van de film te vormen en katholieken, die zich willen bekwamen op het gebied van de film, de mogelijkheid [te] bieden tot verdere opleiding en beroepsscholing". Het Instituut was nauw verbonden met het diocesaan comité Katholieke Film Actie en derhalve was Gribling ook bij deze organisatie betrokken, hij bekleedde er de functie van secretaris. [Zie ook het KDC-archief van de Stichting Katholieke Film Actie in Nederland.]
Door onbekende oorzaak verliet Gribling Amsterdam en vertrok met zijn gezin naar België (gemeente Muizen) waar hij privé-secretaris werd van een Belgische baron. In 1955 keerde hij terug naar Nederland en begon aan een carrière in het onderwijs. Binnen zes jaar behaalde hij zijn onderwijsakte (1955-1956) en middelbare akten, rondde succesvol de doctoraal studie geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen af (1955-1958) en promoveerde (1961). Voor zijn scriptie schreef hij een verhandeling over Hugo de Groot. Het onderwerp van zijn proefschrift was P.J.M. Aalberse, minister van Arbeid, Handel en Nijverheid in het kabinet van Ruijs de Beerenbroeck. Zijn promotor was L.J. Rogier. Beide onderzoeken werden succesvolle publicaties.
In 1962 werd Gribling gekozen tot voorzitter van de KVP afdeling Nijmegen. In 1963 haalde hij het landelijke nieuws door openlijk, weliswaar namens het bestuur van de KVP afdeling Nijmegen, een telegram te sturen aan het KVP hoofdbestuur in Den Haag om zijn ongenoegen te uiten over de gang van zaken rond de kabinetsformatie. Met name het optreden van gekozen katholieke KVP'ers vonden Gribling en de zijnen onverantwoordelijk. Tot 1 september 1964 zou hij voorzitter blijven.
Toen in 1963 prinses Irene zich verloofde met de Spaanse prins Don Carlos Hugo de Bourbon Parma en katholiek werd, werden beide echtelieden door de media grof onder vuur genomen. Als teken van steunbetuiging aan de prinses kwam Gribling met het initiatief om geld in te zamelen met als doel een huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aan het koninklijke bruidspaar. Derhalve werd het Irene comité opgericht. Hoewel het comité veel positieve reacties mocht ontvangen uit het hele land op het idee en het cadeau, liepen interne geschillen zo hoog op dat de rechtbank uiteindelijk een beslissing moest nemen. Zo werd Gribling door een oud-comitélid verdacht gemaakt van verduistering van kasgeld. Op 20 januari 1965 kon eindelijk te Madrid het cadeau worden aangeboden aan het bruidspaar. Namens het Nederlandse volk werd een Hollandse kamer aangeboden tot grote vreugde van prinses Irene en Don Carlos.
In1964 keerde Gribling terug naar het westen van het land. Hij aanvaardde in Beverwijk een betrekking als directeur van de bisschoppelijke kweekschool, later Katholieke Pedagogisch Academie. Na een conflict met het bestuur werd Gribling op 1 augustus 1970 ontslagen. Nog in diezelfde maand ging Gribling een dienstverband aan met de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs te Tilburg en werd docent geschiedenis en Nederlands aan het Sint Janslyceum te ‘s Hertogenbosch. De familie Gribling verhuisde naar Vught. Toen zijn gezondheid het niet langer toeliet om les te geven, werd hij daar per 1 juli 1974 eervol ontslagen. In 1975 werd hij benoemd tot ridder in de pauselijke orde van Sint Silvester. Bij zijn zestigste verjaardag ontving hij een omvangrijke bibliografie van zijn publicaties. 1993. Op 5 februari 1993 overleed Joop Gribling te 's Hertogenbosch.
Gedurende zijn hele leven heeft Gribling veelvuldig artikelen en boeken gepubliceerd. Hij was o.m. medewerker van het Katholiek Nieuwsblad, Met name de werken over Aalberse, Nolens, Hugo de Groot en Dellepoort gaven hem als historicus aanzien. Daarnaast heeft hij veel boeken gerecenseerd. Ook was hij (mede-) oprichter van een aantal periodieken.
Literatuur van en over J.P. Gribling kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum en in: A.M.G. Vorstenbosch-Gribling, Dr. J.P .Gribling 1915 - 26 juni - 1975, (s.n., 1975)
KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.P. Gribling zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.
KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Gribling, J.P.’ vindt u het bedoelde materiaal.