Nieuwenhuis, J.G.J.

Archiefnummer: 120
Archiefnaam: NIEU
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1916-1982

Plaatsingslijst (pdf, 161 kB) vernieuwd januari 2016


Ten geleide
J.G.J. Nieuwenhuis (1896-1978) = Laete, Rutger de
Johannes Gijsbertus Josephus Nieuwenhuis werd geboren op 18 maart 1896 te Amsterdam. In 1915 werd hij journalist en redacteur van de Maasbode te Rotterdam, vanaf 1920 was hij daar kunstredacteur. In zijn jonge jaren schreef hij lekespelen, verhalen en romans.
Na de oorlog werd Nieuwenhuis hoofd Voorlichting en Publiciteit van de gemeente Rotterdam. Hij ‘verkocht’ de Rotterdamse haven aan de wereld en schreef enkele boeken over de stad en de haven. Enige jaren was hij voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Public Relations. Ook was hij vanaf 1948, tegelijk met zijn werk voor Rotterdam docent aan het Katholiek Instituut voor de Journalistiek van de Katholieke Universiteit te Nijmegen, later werd hij er directeur. De opleiding werd vanaf 1966 voortgezet door de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Hij was lid van de Sint Adelbert-vereniging en na de oorlog enige tijd voorzitter van de Rotterdamse afdeling. Hij zette zich in voor de zuiverheid van de liturgie. Als trouw katholiek had hij moeite met de veranderingen in de Kath. Kerk na het Tweede Vaticaans Concilie. Vooral de doorgeschoten liturgische experimenten zag hij als verval. Onder het pseudoniem Rutger de Laete hekelde hij deze ontwikkeling. Jan Nieuwenhuis overleed op 31 mei 1978 te Rotterdam.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Jan Nieuwenhuis of Rutger de Laete kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum en in KDC-Knipselcollectie

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over J.G.J. Nieuwenhuis zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.