Grossouw, W.K.M.

Archiefnummer: 500
Archiefnaam: GROS
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1932-1982

Plaatsingslijst (pdf, 61 kB) vernieuwd juli 2013

Willem Grossouw, 1 Aug. 1934

Ten geleide

W.K.M. Grossouw (1906-1990)
Willem Karel Maria Grossouw werd geboren te Amsterdam op 9 november 1906 uit het huwelijk van J.J.M. Grossouw en J.P.M. Lammers. Hij volgde de priesteropleiding van het bisdom 's-Hertogenbosch aan de seminaries te Sint Michielsgestel en Haaren. Op 14 juni 1930 werd hij tot priester gewijd. Van 1930 tot 1934 studeerde hij Bijbelexegese aan het Pauselijk Bijbelinstituut te Rome, waar hij in 1936 promoveerde. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot docent Bijbelexegese aan het grootseminarie te Haaren. Vanaf 1947 was hij hoogleraar in de Bijbelexegese van het Nieuwe Testament aan de Theologische Faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen en werd hij voorzitter van deze faculteit. Het gehele archief handelt over deze periode.
Grossouw zat ook in het bestuur van de Katholieke Bijbelstichting (KBS) te Boxtel en had daardoor veel contacten met de Nederlandse Bijbelstichting (NBS). Hij speelde een rol in het zogenaamde "ezelproces" tegen G.C. van het Reve en pleitte voor diens vrijspraak.
De meest bekende werken van hem zijn Innerlijk Leven, een meditatieboek dat veel door religieuzen gebruikt werd, en Bijbelse Vroomheid.
In 1969 trouwde hij met Will Holland, die een functie bekleedde aan de Theologische Faculteit. In 1975 stierf zij; ze liet hem twee kinderen na.
In 1981 verscheen zijn autobiografie Alles is van U.
In 1984 werd hij opgenomen in het bejaardenoord/verzorgingstehuis Berchmanianum te Nijmegen. Hij overleed in 1990.

Literatuur van en over W.K.M. Grossouw kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie: In memoriam prof. dr. Willem Grossouw (6 nov. 1906- 22 mei 1990) In: Tijdschrift voor Theologie, 30(1990), p. 229-233.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over W.K.M. Grossouw zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Grossouw’ vindt u het bedoelde materiaal.