Stael-Merx, L.M.I.C.

Archiefnummer: 1303
Archiefnaam: STAE
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: z.j.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

Wies Stael-Merkx achter de microfoon tijdens de manifestatie van de Acht Mei Beweging in Utrecht, 1991


Ten geleide

L.M.I.C. Stael-Merkx (1926-2012)
Louise Maria Ida Cornelia (Wies) Merkx werd geboren in Elden bij Elst op 8 december 1926. Het gezin was ‘vroom en vrolijk’ katholiek, zonder dwang. Na de HBS, waar ze scheikunde kreeg van Marga Klompé, volgde ze de opleiding tot medisch analiste. Een studie medicijnen strandde door geldgebrek. Zij trouwde met dienstplichtig militair en rechtenstudent Jules Stael, die Indonesische militairen opleidde. In 1952 en 1953 was zij hoofd van het laboratorium van het Borromeüsziekenhuis in Bandung. Daarna keerden zij terug naar Nederland. Zij wilde meer dan huisvrouw en moeder zijn en ging deelnemen aan diverse vrouwengroepen. Ze leidde gespreksgroepen over huwelijk en gezinsvragen en richtte in 1979 het Katholiek Bureau voor Voorlichting en Begeleiding bij Seksualiteit en Relatievorming (KBSR) op. Dit hielp de emancipatie van de dwingende seksuele moraal van de katholieke kerk waar veel katholieken mee worstelden. Het bracht haar in conflict met het kerkelijk leergezag. Het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985 bracht veel kritische groepen samen. Wies Stael-Merkx zou spreken namens de Unie van Nederlandse Katholieke Vrouwen, maar aartsbisschop Simonis hield dit tegen. Een grote manifestatie op 8 mei ‘Het andere gezicht van de kerk’ op het Haagse Malieveld, trok 12.000 mensen en was het begin van de Acht Mei Beweging (AMB) waarvan Stael-Merkx voorzitster werd. Zij was niet bang de confrontatie aan te gaan, maar het kerkelijk leergezag bewoog niet. In 1992 nam zij afscheid van de Acht Mei Beweging. In 1996 werd zij voorzitster van de Eerste Europese Vrouwensynode. Stael-Merkx was het gezicht van de kerkelijke vernieuwingsbeweging in Nederland. De Acht Mei Beweging werd in 2003 opgeheven. In een terugblik liet Stael-Merkx weten dat ze zich door de bisschoppen vernederd voelde. In hun arrogante visie hadden ze de waarheid in pacht en begrepen ze niets van het leven van gewone mensen. Wel gaf ze toe dat de AMB ook niet mild was geweest toen vernieuwingen werden teruggedraaid. Wies Stael-Merkx heeft gevochten voor een menselijker kerk. Op 14 december 2012 overleed zij in Utrecht.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Wies Stael-Merkx kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over L.M.I.C. Merkx zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Stael, Wies’ vindt u het bedoelde materiaal.