Stichting Acht Mei Beweging

Archiefnummer: 1065
Archiefnaam: AMB
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1980-2005

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst en Rubiekenschema (pdf, 1,5 MB) vernieuwd juni 2018

Voorzitter van de Acht Mei Beweging, Hedwig Wasser, in gesprek met Bisschop Muskens, 1995

Ten geleide
Stichting Acht Mei Beweging (1980-2005)
De Acht Mei Beweging ontstond naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985. Er was een officieel programma opgezet met allerlei onderdelen. Maar daarbij was geen plaats ingeruimd voor een ontmoeting van de paus met alternatieve katholieke groepen. Daarom richtten in 1984 een aantal groepen het Platform Initiatieven Pausbezoek (PIP) op, en dit platform organiseerde, op 8 mei 1985, een eerste manifestatie in 's-Gravenhage.

Voor de organisatoren en vele bezoekers was deze manifestatie een belangrijke gebeurtenis. Daarom werd direct de vraag gesteld of dit niet vaker moest gebeuren. Na enig overleg werd daarom besloten tot de officiële oprichting van de stichting Acht Mei Beweging, met een eigen secretariaat (eerst in Tilburg en later in Utrecht). Het eerste doel van de stichting was de organisatie van nieuwe manifestaties. Vanaf 1985 tot en met 1997 werd elk jaar rond 8 mei een manifestatie georganiseerd. Daarna waren er nog enkele manifestaties in een speciale, aangepaste vorm. Voorzitster was, tot 1992, Wies Stael-Merkx; zij werd opgevolgd door Hedwig Wasser.
Van het begin af aan was deze beweging in dialoog met afzonderlijke bisschoppen en met de bisschoppenconferentie als geheel over haar eigen status en over deelname van bisschoppen aan de manifestaties. In de latere jaren kwamen enkele bisschoppen op bezoek voor een toespraak of deelname aan een forum. Verder werden er door de jaren heen verschillende werkgroepen opgericht voor bepaalde actuele thema's zoals de plaats van de vrouw in de kerk, oecumene, democratisering en mensenrechten in de kerk. Bovendien werden er contacten gelegd met internationale organisaties. Daardoor kwamen internationale afgevaardigden naar de eigen Acht Mei-manifestaties en namen vertegenwoordigers van de beweging deel aan forums in het buitenland.

In 2003 werd, na overleg over een aantal mogelijke scenario's, besloten om de beweging officieel op te heffen. De ondersteuning door de Participanten van de beweging was enigszins teruggelopen en er trad al enige jaren een zekere vergrijzing op. Het lukte niet om een nieuwe generatie warm te maken voor de thema's die in de beweging speelden. De Mariënburgvereniging nam de internationale contacten van de Acht Mei Beweging over. Toch heeft de Acht Mei Beweging lange tijd gefunctioneerd als een echt platform, waar allerlei groepen met elkaar in gesprek konden blijven en elkaar konden motiveren in hun verzet tegen de machtspolitiek van de kerkelijke overheden in Nederland, die weer sterk vanuit Rome werd aangestuurd.

Literatuur van en over de Acht Mei Beweging kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in: Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over de Acht Mei Beweging zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Acht Mei Beweging’ vindt u het bedoelde materiaal.