Suys, A.A.

Archiefnummer: 271
Archiefnaam: SUYS
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1863-1938

Plaatsingslijst (pdf, 114 kB)

Pelgrims bij de Verrijzeniskerk in Jeruzalem, 1905. De geestelijke links vooraan is pastoor A.A. Suys. De elegante heren rechts -één leunt tegen de trap, één zit op de trap- zijn Piet Gerrits en J. Stuyt.

Ten geleide
A.A. Suys (1870-1941)
Arnoldus Adrianus Suys werd geboren op 23 december 1870 te ’s-Hertogenbosch. Hij bezocht de seminaries van St. Michielsgestel en Haaren en werd in 1896 tot priester gewijd. Daarna was hij achtereenvolgens prefect van het klein-seminarie te St. Michielsgestel, kapelaan te Waalwijk, rector van 'Dekkerswald', pastoor van De Meerwijk en sinds 1913 vicaris van de door hem opgerichte Heilig Land Stichting.

Suys maakte met zijn Heilig Land Stichting het onmogelijke mogelijk. In 1902 en in 1905 maakte hij twee reizen naar Palestina, het Heilig Land, in die tijd niet ongevaarlijk. Verschillende medereizigers overleefden het niet. Hier kreeg hij zijn idee om de omgeving van bijbelse gebeurtenissen in Nederland na te bouwen. In 1911 richtte hij de Heilig Land Stichting op terwijl hij het terrein te Nijmegen waar die moest komen nog slechts uit de verte had gezien. In 1913 richtte hij ook het tijdschrift Het Heilig Land of ’t H. Land op.
Alle denkbare bezwaren met betrekking tot financiën en publieke belangstelling bestonden niet voor Suys. „Het moet kunnen”, dat was zijn stelling. Hij zag het project als niets minder dan een opdracht van God in wie hij een onoverwinnelijk vertrouwen had. Door moeilijkheden, tegenslag en kritiek liet hij zich niet ontmoedigen. Ook hierin zag hij de hand van God die richting gaf. Dit is het geheim van zijn onverstoorbare gemoedsrust.
De Heilig Land Stichting is een aanschouwelijke les in de gebeurtenissen, waarop het geloof staat en die in de Bijbel zijn opgetekend. De Cenakelkerk op het terrein, ontworpen door Jan Stuyt, werd 1 januari 1915 plechtig ingezegend. De meeste monumenten in het landschapspark zijn van de hand van Piet Gerrits, een bekend Palestina-kenner en kunstenaar, in samenwerking met Suys. Mgr. Suys overleed op 31 december 1941 te Heilig Landstichting, gemeente Groesbeek. Hij ligt daar begraven in de grot onder de ‘Calvarieberg’ in het devotiepark, zijn levenswerk.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Arn. Suijs kunt u vinden in RUQuest.
- Biografische gegevens via Biografisch portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over A.A. Suys zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Suys, A.A.’ vindt u het bedoelde materiaal.