Wiel, J.C.W. van de

Archiefnummer: 157
Archiefnaam: WIEL
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1913-1941

Plaatsingslijst (pdf, 154 kB)


Ten geleide

J.C.W. van de Wiel (1890-1947)
Joannes Cornelis Wilhelmus van de Wiel werd geboren te Amsterdam op 2 juni 1890 en werd tot priester gewijd op 9 augustus 1916. De eerste jaren na zijn priesterwijding was hij professor aan het Seminarie Hageveld van het Bisdom Haarlem in Heemstede. In 1933 werd hij pastoor van de Gerardus Majella parochie in Amsterdam en in 1936 werd hij benoemd tot deken van Hoorn. In 1942 werd hij deken van Haarlem.
Hij was lid van het hoofdbestuur van de KRO en van het bestuur van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging en schreef veel in het St. Gregoriusblad. Hij gaf cursussen over de Gregoriaanse zang via de radio en publiceerde over het Gregoriaans, onder meer een handleiding Leergang in den Gregoriaanschen Zang : voor seminaria en opleiding directeuren en organisten (1930) en De Jonge Koorzanger, handleiding voor eerstbeginnenden in den Gregoriaanschen Zang (1917; verschillende herdukken). Ook was hij lid van het bestuur van de RK Volksuniversiteit te Haarlem.
Van de Wiel overleed op 28 februari 1947 in de Maria Stichting te Haarlem.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Joannes Cornelis Wilhelmus van de Wiel kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in KDC-Knipselcollectie

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over het J.C.W. van de Wiel zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Wiel, J.C.W. van de’ vindt u het bedoelde materiaal. [Overlijdensprentje]