Politiek Avondgebed, Amersfoort

Archiefnummer: 613
Archiefnaam: PAGA
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1974-1986

Plaatsingslijst (pdf, 33 kB)

"Helemaal goed komt het nooit" Politiek avondgebed, Amersfoort, 1978

Ten geleide
Politiek Avondgebed, Amersfoort (1974-1986)
In 1968 werd in Keulen begonnen met een experiment dat een nieuwe inhoud wilde geven aan het traditionele avondgebed. Een groep protestanten en katholieken stelde in een ‘Politisches Nachtgebet’ maatschappelijke thema’s aan de orde als discriminatie, de schuld van christenen, de goederen van de kerk, ontwikkelingshulp, rechtspraak, de dictaturen in Spanje en Griekenland. Gebed zonder politieke consequenties vond men huichelarij. De theoloog Dorothee Sölle was er bij betrokken. Na aanvankelijke tegenwerking en veroordeling van de kerk, kreeg de groep toch enige ruimte waarbij de kerkelijke leiders argwanend toekeken want de bijeenkomsten, die veel bezoek trokken, waren een uidaging aan de gevestigde kerken.

In 1973 werd een politiek avondgebed begonnen in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam en op 24 september 1974 ook in de Kerk op 't Zand te Amersfoort met als thema bestrijding van racisme. Andere onderwerpen waren: Israël en de Palestijnen; Krijgsmacht, ja en amen?; Ooit een normaal mens ontmoet?; Migranten. Jan ter Laak was hier een centrale kracht. Het Politiek Avondgebed Amersfoort (PAG gaf van 1975 tot 1986 een nieuwsbrief uit.
Bron: KDC knipselcollectie

Literatuur van en over het Politiek Avondgebed, Amersfoort kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Politiek Avondgebed zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Politiek Avondgebed, Amersfoort’ vindt u het bedoelde materiaal.